У тернопільському музеї відкрили виставку графічних портретів загиблих захисників України

У тернопільському музеї відкрили виставку графічних портретів загиблих захисників України

Фото
Укрінформ
У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини сьогодні відкрили виставку «Звитяжці. Пам'яті тих, хто повернувся на щиті» мисткині Ірини Чмелик з Івано-Франківська.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідеєю цією виставки є те, що Героїв ми маємо вшановувати не тільки до пам’ятних дат, а щодня віддавати їм належне. Ці портрети я почала малювати ще до повномасштабного вторгнення, щоб зберегти пам’ять про наших захисників. Багато з них творчі особистості, спортсмени. Коли настала велика потреба захищати Україну, вони залишили свої улюблені справи, мрії для того, щоб боронити Україну. І робили це до останнього подиху», – зазначила під час відкриття виставки членкиня НСХУ, доцентка, мисткиня Ірина Чмелик.

«Звитяжці. Пам'яті тих, хто повернувся на щиті» / Фото: Юля Томчишин

Виставку у Тернополі організували спільно з кафедрою дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У музеї представили 57 графічних портретів загиблих захисників із різних куточків України. Двоє з військових, яких намалювала Ірина Чмелик, з Тернопільщини – Ярослав Кондратюк та Ігор Конотопський. На відкриття виставки прийшли їхні рідні.

Читайте також: У центрі Запоріжжя відкрили ще 20 призм з портретами загиблих бійців

«Наш син Ярослав практично 10 років свого життя віддав військовій службі. Вся його юність пройшла в армії, – розповідає мама Ольга Кондратюк. – Він пройшов шлях від солдата до головного сержанта роти. Він дуже переживав за своїх хлопців. Пройшов Дебальцеве, Степанівку, Красногорівку. Він просто жив військовою службою і пишався тим, що він стоїть на захисті своєї країни».

Дружина Ігоря Конотопського, пані Людмила зізналась Ірині Чмелик, що їй вдалося дуже точно за фото зобразити її чоловіка.

Читайте також: У Яремчанському музеї створили експозицію памяті загиблого воїна

«У перші дні повномасштабного вторгнення мій чоловік пішов добровольцем у 105 бригаду тероборони. Він вважав своїм обов’язком захищати Україну, робив все можливе, щоб наблизити перемогу. Загинув на Сумщині 19 серпня 2022 року на наступний день після свого дня народження. Йому було 59 років», – розповіла Людмила Конотопська.

Виставка «Звитяжці. Пам'яті тих, хто повернувся на щиті» у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини, що на вулиці Медова,5, триватиме протягом місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-