Президентське подружжя відвідало виставку, присвячену творчості Алли Горської

Президентське подружжя відвідало виставку, присвячену творчості Алли Горської

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою відвідали виставку «Алла Горська. Боривітер», присвячену творчості української монументалістки-шістдесятниці.

Як передає Укрінформ, про це Зеленська повідомляє у Фейсбуці.

«Боривітер - сокіл, який уміє надовго зависати в повітрі, використовуючи його потоки. Боривітер також назва фантастичного птаха з мозаїчного панно Алли Горської, зробленого в 1967 році для ресторану «Україна» у Маріуполі. Кажуть, за задумом художниці, він ніби летів із приміщення до моря, на який відкривався вид із вікна. Після російських бомбардувань понівечене панно ще деякий час трималося. Але пізніше окупанти знесли його разом із будівлею», - зазначила Зеленська.

За її словами, так само, через російську агресію, нині втрачена більшість мозаїк української монументалістки, тому що вони були створені авторкою на українському сході і починаючи з 2014 року опинилися під тимчасовою окупацією. Що з ними зараз, невідомо.

«Але сьогодні вони – у вигляді копій та ескізів, - а також ще 100 робіт із приватних колекцій таки в Києві, в Українському домі, на виставці «Алла Горська. Боривітер». Хочеться пафосно додати: бо мистецтво не знищити. Але насправді за збереженням мистецтва завжди величезна праця небайдужих: мистецтвознавців, кураторів, колекціонерів», - наголосила Зеленська.

Перша леді зауважила, що у радянській Україні 1960-х Алла Горська була не лише художницею, але й правозахисницею. Вивчивши українську мову вже у зрілому віці, мисткиня ще раніше стала українкою за переконаннями та свідомим вибором.

Читайте також: У Софії проходить виставка української мисткині «Мереживо століть»

Зеленська нагадала: саме Алла Горська разом із Лесем Танюком і Василем Симоненком віднайшла в Биківнянському лісі поховання українців, яких закатували радянські спецслужби. Тому ще до сучасних загарбників її роботи нищила радянська влада, як-от панно «Шевченко. Мати» на Червоному корпусі КНУ - із формулюванням «за ідеологічну ворожість». Авторку викликали на допити у КДБ, виключили зі Спілки художників. У її вбивстві - в 41-річному віці – сучасники вбачали помсту радянських спецслужб.

«І все-таки боривітер Алли Горської летить, даючи приклад уже сучасній Україні і нам: навіть сильний вітер, навіть потужну бурю можна побороти. І летіти», - підкреслила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, 21 березня у Києві в Українському домі відкрилася виставка «Алла Горська. Боривітер» - історія художниці в унікальних портретах, ескізах до заборонених вистав, а також сучасних інсталяціях її робіт.

Фото: Офіс президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-