У суспільстві є запит на оновлення законодавства щодо культурної спадщини - МКІП

У суспільстві є запит на оновлення законодавства щодо культурної спадщини - МКІП

Укрінформ
Культурна спадщина України є складовою світового культурного надбання. Водночас у суспільстві є запит на оновлення законодавства к сфері її охорони, і цей процес уже розпочався.

Про це заявила директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин під час експертного обговорення в Укрінформі.

"Так, ми зараз розуміємо, що Росія нас вбиває саме через ідентичність. ... Це те, що підтверджує наш факт існування як нації, як народу, як спільноти. І в цьому основна цінність власне культурної спадщини. Наша культурна спадщина є, поза сумнівом, складовою світового культурного надбання. Це те, що нас позиціонує в світі як високоцивілізовану демократичну країну", - сказала Томин.

Вона зазначила, що війна тільки проявила проблеми, які існують у галузі культурної спадщини. За її словами, ці проблеми не виникли зараз, а мають десятилітні корені походження.

Томин підкреслила, що процес оновлення українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини вже розпочався, і це є історичним процесом.

Читайте також: В Україні внаслідок агресії РФ пошкоджені понад 900 об’єктів культурної спадщини - Шмигаль

"Дуже важливо визнати, що галузь перебуває у стагнації. Тут немає для нас секрету... Але зараз ми маємо величезний суспільний запит на ці зміни. Коли йде масове усвідомлення того, що ми можемо втратити, що ми вже втрачаємо щоденно, і що руйнує країна-агресор насправді", - додала вона.

Як повідомлялося, ЮНЕСКО станом на березень поточного року верифікувала пошкодження 346 культурних обʼєктів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-