У просторі «Цінності» презентували традиції кролевецького переборного ткацтва

У просторі «Цінності» презентували традиції кролевецького переборного ткацтва

Фото
Укрінформ
У просторі «Цінності» відбулася презентація від Музею кролевецького ткацтва і громади міста Кролевець Сумської області, присвячена кролевецькому переборному ткацтву, зокрема кролевецькому рушнику.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Як зазначив під час заходу т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, традиції, на яких формувалося українське суспільство мають бути й надалі продовженими, мають берегтися і розвиватися.

«Без сумніву, декоративно-ужиткові елементи нашої спадщини повʼязані із домашніми справами. Традиція кролевецького рушника, відомого сьогодні як елемент нематеріальної культурної спадщини, зареєстрованого і добре вивченого – дуже важлива для збереження нашої етнічності», - додав він.

Читайте також: Рівненщина прийняла всеукраїнський мистецький проєкт «Ткацтво.UA»

У МКІП зауважили, що відвідувачі заходу мали змогу ознайомитися із традиціями Кролевецької громади, дізнатися історію зародження цього різновиду ткацтва, походження сировини для матеріалів, навчитися розрізняти ткацтво й вишивку, а також довідалися про походження мотивів і кольорів орнаментів кролевецьких рушників.

Серед спікерів презентації були начальник відділу культури та туризму Кролевецької міської ради Ігор Гуменюк, директорка Музею кролевецького ткацтва Вікторія Шприндель, майстриня ручного переборного ткацтва, носійка елемента НКС «Кролевецьке переборне ткацтво» Людмила Минтус та майстриня ручного переборного ткацтва Дарина Боровик.

Читайте також: У Коломийському музеї показали одяг буковинців 19-20 століть

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого МКІП додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України чотири нових позиції: традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінниччині; традиція приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині; кавова традиція кримських татар; Агир ава ве Кайтарма – традиційний танець кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-