У Чернівцях відкрили виставку художників-аматорів «Маріуполь. Життя з надією»

У Чернівцях відкрили виставку художників-аматорів «Маріуполь. Життя з надією»

Фото
Укрінформ
У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку картин і фотографій маріупольських художників-аматорів під назвою "Маріуполь. Життя з надією".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас тут представлено роботи чотирьох авторів - фотохудожника Артема Березнева, який проживає у Чернівцях, і трьох художниць, які зараз живуть у Вінниці. Серед них є картини 16-річної молодої мисткині з Маріуполя Лізи Лаптєвої. Це аматорське мистецтво, яке підкреслює та демонструє, що творчість нам зараз дуже потрібна. Не лише для того, щоб вести діалог зі всім світом про трагедію сьогоднішньої війни, а й використовувати творчість як інструмент для лікування душевних ран", - зазначила співробітниця Маріупольського краєзнавчого музею, представниця громади маріупольців у Чернівцях Наталія Арусланова.

У Чернівцях відкрили виставку картин і фотографій "Маріуполь. Життя з надією" / Фото: Віталій Олійник

На виставці представлено картини, які створені у 2023 році, коли художники змогли відчути у собі наснагу і поклик до творчості. За словами представниці маріупольського музею, в перший рік повномасштабного вторгнення росіян митці відчували певну спустошеність. А вже минулого року змогли відновити свою творчість, яка стала для багатьох вимушених переселенців своєрідною терапією.

На картинах здебільшого зображені спогади митців про рідний Маріуполь, який вони знали до великої війни. Митці зобразили на полотнах найприємніші місця рідного міста.

Окремо виділили картину художниці Олени Раткевив під назвою "Вони бажають плоті".

"Ця картина зображує зруйновану будівлю драматичного театру в Маріуполі - своєрідний символ трагедії нашого міста. Мені здається, що це такий порив душі у відчутті всього пережитого негативу, який випав на долю маріупольців", - підсумувала Арусланова.

Крім того, поруч із картинами відвідувачі мають змогу побачити і роботи фотохудожника Березнєва. Це знімки портової інфраструктури, індустріальні пейзажі, металургійні заводи, які він робив протягом 2019-2022 років.

"Дуже хочеться нагадати про той подвиг, який вчинили мужні хлопці гарнізону "Маріуполь". Багато із них досі залишаються у полоні. Вони до останнього захищали наше місто і вони дали нашій країні такий дорогоцінний час. Щоб сформувати опір, щоб сформувати нові підрозділи і відбити Харків, відбити Київ. Хотів би їм присвятити цю виставку і цю пам'ять про наше мирне місто Маріуполь", - сказав автор фоторобіт Артем Березнєв.

Читайте також: У Києві відкрили виставку про силу та стійкість дітей під час війни

Він розповів, що своїми фотографіями мирного міста хотів також повернути маріупольців до теплих спогадів дитинства, які і сам відчуває при їх перегляді.

Виставка картин і фотографій маріупольських художників "Маріуполь. Життя з надією" триватиме у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї до 7 березня.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відкрили виставку про силу та стійкість дітей під час війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-