Україна під час війни втратила 0,3% документів Національного архівного фонду

Україна під час війни втратила 0,3% документів Національного архівного фонду

Укрінформ
Втрати документів внаслідок повномасштабного вторгнення в Україні складають 0,3% від загального обсягу Національного архівного фонду.

Про це голова Державної архівної служби Анатолій Хромов повідомив під час публічного звіту за 2023 рік в Укрінформі.

«Станом на зараз документально підтверджено втрату 0,3% документів від загального обсягу Національного архівного фонду внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну. Потенційно ця цифра може зростати разом з тим, як українські війська зможуть деокупувати нові території і дадуть змогу архівістам зайти у зайняті архівні приміщення», – сказав Хромов.

Голова Укрдержархіву зазначив, що одним із прикладів втрати документів є розграбування Державного архіву Херсонської області. За його інформацією, наразі окупанти передислокували документи в Крим і частину у Донецьку область. Хромов додав, що інформації про їх вивезення на територію Росії немає.

Він повідомив, що в умовах триваючої широкомасштабної агресії РФ державними архівними установами здійснюється поповнення архівних фондів електронними інформаційними ресурсами та документами, створеними шляхом документування подій воєнного часу: управлінські документи – 186 од. зб (з них електронних документів 21 од. зб.); документи особового походження – 1 475 од. зб. (з них електронних документів 961 од. зб.); цифрові фото-, фоно-, відеодокументи – 11 412 од. зб.

Читайте також: США запускають проєкт із захисту українських державних архівів

Хромов зауважив, що станом на 01.01.2024 усі центральні державні архіви та більшість державних архівів областей не зазнали пошкоджень, знищення, викрадення документів НАФ.

За його словами, найбільших втрат і пошкоджень культурних цінностей зазнали державні архіви, що розташовані на тимчасово окупованих, деокупованих територіях і територіях активних бойових дій та прилеглих до них територій. У 2023 році внаслідок ворожих обстрілів країни-агресора постраждали будівлі державних архівних установ Дніпропетровської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської областей.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни викрали з обласного архіву Херсонщини 121 тисячу документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-