У Києві показали документальний фільм «Спротив та Єдність»

У Києві показали документальний фільм «Спротив та Єдність»

Фото
Укрінформ
У Центральному будинку офіцерів Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України презентувало документальний фільм “Спротив та Єдність. Історики пояснюють, як не втратити майбутнє”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фільм “Спротив та єдність” створений Управлінням стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України та Медіацентром до чергових річниць російсько-української війни та широкомасштабного вторгнення.

Він є ретроспективою історії російсько-українського протистояння та критичним аналізом ворожої пропаганди, спрямованої на заперечення української державності. Мета – засвоєння уроків минулого та усвідомлення викликів, що стоять перед Україною.

“Росія для нас є не тільки на полі бою, вона атакує нас інформаційно. Одним із знарядь цієї боротьби проти нас є історія, або краще сказати – псевдоісторія. Росія завжди намагається маніпулювати історією: від того, що нібито України ніколи не існувало, до того, що ми – “єдиний народ” і не можемо жити один без одного”, – сказав начальник Управління стратегічних комунікацій ГШ ЗСУ Сергій Цуріка.

Керівник проєкту, начальник відділу Управління стратегічних комунікацій ГШ ЗСУ Артемій Катков зауважив, що кремлівські псевдоісторичні наративи використовуються Росією як інструмент маніпуляцій та виправдання військових дій та переписування спільної історії.

У фільмі взяли участь авторитетні та популярні історики та дослідники минулого: історик, головний редактор ютуб-каналу “WAS” Едуард Андрющенко; журналістка, авторка ютуб-каналу “Обличчя Незалежності” Дарка Гірна; історик, сержант ЗСУ Вахтанг Кіпіані; письменник, автор ютуб-каналу “Історія для дорослих” Олег Криштопа; кандидат історичних наук, співавтор і ведучий ютуб-каналу “Історія Без Міфів” Владлен Мараєв.

Учасники фільму розвінчують історичні міфи, створені ворогом; розповідають про багатовікову історію супротиву України імперії; пояснюють важливість створення нової символіки українського війська та героїзації борців за свободу та Незалежність, увічнення їхньої пам’яті в топоніміці та свідомості громадян; вказують на звитяжні сторінки нашої історії та на минулі помилки, які наша держава не має права повторити в майбутньому.

Читайте також: Пресслужба 26-ї бригади зняла документальний фільм про Бахмут

“Російська пропаганда дуже складна. Наратив, що ми один народ, може йти одночасно з наративом про геноцид українців. Різні меседжі таргетуються на різні аудиторії. Загальна їх думка така, що України не існує і нас потрібно лікувати як хворих на українство людей”, – резюмувала Гірна.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відбувся показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» до десятої річниці вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-