В Україні зняли документальний фільм про те, як «мирні» ставали воїнами

В Україні зняли документальний фільм про те, як «мирні» ставали воїнами

Укрінформ
В Україні зняли новий документальний фільм «Аматори», який фіксує особливий момент у житті української нації - як «мирні» ставали воїнами.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на авторів проєкту.

«Час спливає і багато дорогоцінних подробиць втрачається, так влаштована людська пам’ять. Герої «переростають» себе тодішніх, вони вже далеко не «аматори», а досвідчені воїни», — зазначив один з авторів фільму Максим Курочкін.

Але автори фільму переконані, що для історії важливо зберегти нецензуровану версію подій. Показати не теперішніх професіоналів, а тодішніх початківців-аматорів, бо згадуючи про свій шлях, вони наближають нас до розуміння природи незламності.

«Ми хотіли, щоб камера вдивлялася в кожного оборонця України, як в голлівудську зірку. Адже мало хто з голлівудських зірок може похвалитися такими пригодами та складними внутрішніми виборами, що випали на долю наших героїв. Наші люди — красиві люди. Наш обов’язок — змусити світ полюбити їх так, як любимо їх ми», - сказав Курочкін.

Генеральний продюсер фільму Володимир Бородянський наголосив, що знімальна група провела величезну роботу, щоб герої поділилися тими думками, що увійшли у кіно.

«Гадаю, справжня цінність фільму проявиться у майбутньому, коли події цих років відійдуть на задній план. Нам вдалося ухопити живий і значущий момент епохи. Фільмування відбувалося наприкінці 2022 — початку 2023 років. Це час, коли українське суспільство було у стані мобілізації всіх своїх сил, коли регулярні ракетні атаки і блекаути поєднувалися з відчуттям збереженої державності України. Окрім цієї фіксації історичного моменту, фільм «Аматори» може стати для глядача підтримкою і джерелом сили у хвилини важливого життєвого вибору», - вважає він.

«Аматори» є результатом сотень інтерв’ю цивільних, які долучились до ТрО після 24.2.2022. Автори фільму свідомо не вибирали героїв за критерієм участі у знаменитих боях та визначальних подіях війни. Героєм є кожен, хто наважився взяти до рук зброю у дні вирішення долі української нації.

Читайте також: Створений за участі України фільм «Цензорка» вийде в прокат 7 березня

Творчою групою зафільмовано дуже великий обсяг матеріалу, до фільму увійшла лише його невелика частина. Продюсери планують передати весь масив до Інституту національної пам’яті, він стане основою для робіт майбутніх кінематографістів, матеріалом для істориків.

Фільм «Аматори» створено на приватні гроші продюсерів фільму. Загальний бюджет стрічки склав близько 2 млн гривень. Окрім премʼєрного показу 23 лютого на СТБ та 24 лютого на НВ, ведуться перемовини з ОТТ-платформами, закордонними дистрибуторами, а також з Суспільним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-