Створений за участі України фільм «Цензорка» вийде в прокат 7 березня

Створений за участі України фільм «Цензорка» вийде в прокат 7 березня

Фото, відео
Укрінформ
Сьомого березня на великі екрани українських кінотеатрів вийде мелодрама «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на кінокомпанію «Артхаус Трафік».

«Світова прем’єра фільму «Цензорка» відбулася в секції «Горизонти» Венеційського міжнародного кінофестивалю, де отримала Приз за Найкращий сценарій. Словаччина висунула стрічку на здобуття Премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм», - розповіли в кінокомпанії.

Вийшов офіційний український трейлер.

Кінострічка «Цензорка» спирається на матеріал із реальних історій ув’язнених жінок, які живуть в Одеській виправній колонії № 74. Це одна з двох українських в’язниць, де відбувають покарання вагітні та жінки з новонародженими дітьми.

За сюжетом головна героїня фільму, Леся - молода мама, яка народила первістка у спеціальній вʼязниці. Це світ, населений лише жінками: медсестрами, увʼязненими та наглядачками. Лесю турбує лиш одне: чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці — самотня цензорка Олена, якій усе складніше лишатися осторонь.

У стрічці зіграли жінки з реальним досвідом увʼязнення та працівниці колонії. Головну роль виконала професійна акторка Марина Клімова («Погані дороги»), а в одному з епізодів можна побачити Вʼячеслава Довженка («Кіборги», «Дільничний з ДВРЗ»). Цензорку втілила справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір’язева.

«Цензорка» - дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Сценарій він написав разом із Іваном Остроховським, який також відомий як співрежисер фільму «Фотофобія» спільного виробництва Словаччини, Чехії та України — призера Венеційського міжнародного кінофестивалю та кандидата на «Оскар» 2024 від Словаччини.

Український продюсер — Денис Іванов (кінокомпанія «Артхаус Трафік») за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Читайте також: Український фільм «20 днів у Маріуполі» отримав престижну кінонагороду в США

Після світової прем’єри успішна фестивальна історія «Цензорки» продовжилась: вона отримала Нагороду «Срібний Х’юґо» за Найкращу режисуру на Міжнародному кінофестивалі в Чикаґо, Нагороду арабських критиків за європейський фільм на Каїрському міжнародному кінофестивалі, а також Ґран-прі Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції.

Українська прем’єра фільму відбулась у програмі 6-го Київського тижня критики.

Фото: кадри із фільму "Цензорка"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-