У Києві презентували проєкт, який представить Україну на Венеційській бієнале

У Києві презентували проєкт, який представить Україну на Венеційській бієнале

Фото
Укрінформ
У Києві відбулась презентація проєкту "Плетіння сіток" для українського павільйону на 60-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва.

Презентація проєкту відбулася в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Києві презентували проєкт, який представить Україну на Венеційській бієнале / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

"Ми тішимось з чудового вибору, який був зроблений експертною комісією Міністерства культури та інформаційної політики. Проєкт "Плетіння сіток", на мою думку, справді є одним з найбільш яскравих, і найбільш достойний серед інших представлених проєктів... Ми дуже хочемо, щоб наш павільйон був "галасним", щоб він був сповнений слів, музики, дискусій. Щоб справді кожен відвідувач Венеційського бієнале поставив собі за правило відвідати український павільйон, і познайомитись з сучасним українським мистецтвом, яке буде як призма передавати ті наративи, які сьогодні дуже важливо донести світові", - сказав під час презентації міністр культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Комісар павільйону - заступник міністра з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко висловив переконання, що український павільйон на 60-й Венеційській бієнале стане помітним і знаковим.

"Для творчої групи, для кураторів, я впевнений, що це дуже особлива подія в житті. Мати можливість представляти державу на відкритті важливої культурної події, події в сфері сучасного мистецтва це щось дуже унікальне", - сказав Шевченко.

Читайте також: На Ґетеборзькому кінофестивалі цьогоріч покажуть чотири українські фільми

Кураторка проєкту Вікторія Бавикіна зауважила, що тема цьогорічної Венеційської бієнале — "Іноземці скрізь", який зачіпає питання про інакшість та співіснування різноманітностей.

"Звичайно, що наш проєкт говорить не тільки про інакшість, адже ми більше фокусуємось на спільній дії. Але кожен з наших мистецьких проєктів продукує дуже складні досвіди, які дуже важко зрозуміти людям, які цього досвіду не переживали. І саме ці досвіди можуть зробити нас інакшими", - зазначила Бавикіна.

"Плетіння сіток" - це групова виставка, що відштовхується від практики колективного плетіння маскувальної сітки як метафори спільних горизонтальних дій. Виставка включатиме твори Каті Бучацької, Андрія Достлєва та Лії Достлєвої, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського та Олександра Бурлаки, а також спільнот, з якими художники та художниці разом створювали роботи.

Український павільйон обрамлює архітектурна інсталяція "Робота" Олександра Бурлаки, зібрана з витканих лляних полотен - різних за текстурою шматків тканини, куплених на OLX та знайдених на українських барахолках. Інсталяція формує простір для трьох інших мистецьких проєктів: фільму Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського "Цивільні. Вторгнення", інсталяції "Щирі Вітання" Каті Бучацької та відеороботи "Comfort Work" Андрія Достлєва та Лії Достлєвої.

Читайте також: Світова премєра українського фільму «Редакція» відбудеться на Берлінале

Як повідомлялося, Венеційська бієнале є однією з головних виставок сучасного мистецтва. Проходить вона що два непарні роки.

У 2024 році Венеційська бієнале триватиме з 20 квітня до 24 листопада. Тема її - "Іноземці скрізь" з акцентом на вигнанцях, емігрантах й аутсайдерах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-