Львівський історичний архів оцифрував 500 тисяч копій унікальних документів західної України

Львівський історичний архів оцифрував 500 тисяч копій унікальних документів західної України

Укрінформ
Львівський історичний архів завантажив в інтернет 500 тисяч оцифрованих копій унікальних документів з історії Західної України.

Про це у Телеграмі повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, передає Укрінформ.

«Львівський історичний архів завантажив в інтернет 500 тисяч оцифрованих копій унікальних документів з історії західних областей України, зокрема Львівщини», - написав очільник області.

Він зазначив, що серед документів – колекція грамот на пергаменті, справи з фондів судових установ Руського воєводства XV–XVIII століть, свідоцтво про хрещення, дипломатичні паспорти та інші особисті документи Андрея Шептицького.

Тепер усі охочі можуть переглянути їх на Міжархівному пошуковому порталі за вказаним посиланням, поінформував Козицький.

Він уточнив, що усі історичні документи треба оцифровувати, бо не лише ворог зазіхає на оригінали, а й час. Оцифрування – це також про зручність у роботі для дослідників, адже потрібні джерела тепер можна знайти за кілька «кліків». Окрім того, це добра нагода показати світові, що Україна велика європейська держава з міцним історичним корінням, і все це має доказову базу, підкреслив керівник ОВА.

Читайте також: Україна і Чехія запустили проєкт з оцифрування для збереження української культури

Він подякував голові Державної архівної служби України Анатолію Хромову та «Архівним інформаційним системам», з ініціативи яких зʼявився цей портал.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті опитування в межах проєкту «Культурний фронт», музейних та архівних установ України з’ясувалося, що 54% цих інституцій зовсім не мають оцифрованих фондів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-