На Харківщині поліція запобігла продажу унікальних артефактів II століття до н.е.

На Харківщині поліція запобігла продажу унікальних артефактів II століття до н.е.

Фото
Укрінформ
Поліція Харківської області запобігла продажу артефактів, датованих ІІ століттям до нашої ери.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство внутрішніх справ повідомило у Фейсбуці.

«До поліції Харківщини звернувся керівник Національного музею історії України. Він виявив оголошення про продаж набору бронзоливарника. Оголошення продавець розмістив під псевдонімом. Він оцінив вартість артефакту в ₴300 тисяч», - йдеться у повідомленні.

Поліцейські встановили особу продавця, а за місцем його проживання провели санкціонований обшук, під час якого вилучили артефакти.

За даними пресслужби Харківської обласної прокуратури у Фейсбуці, 48-річний харківʼянин виставив на інтернет-аукціоні оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження: «Набор бронзолитейщика (2 тыс. до н.э.) и котел (скифы). Общий вес больше 21 кг». Ціна, оголошена ділком, склала ₴350 тисяч. Відповідно до заяви генерального директора Національного музею історії України, вказані металеві вироби мають історичну і культурну цінність і їх привласнено незаконно”.

На фотографіях - понад 60 уламків бронзових знарядь і казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради.

“Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їхні аналоги відомі тільки на заході України. Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торгівельні зв’язки та економічний рівень суспільства”, - заявили у прокуратурі.

Читайте також: У Києві за участю представників Нідерландів показали частину з колекції «скіфського золота»

Слідство ведеться за ч. 1 ст. 193 КК України – незаконне привласнення особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність. Чоловіку готують підозру.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті опитування в межах проєкту «Культурний фронт» музейних та архівних установ України з’ясувалося, що 54% цих інституцій зовсім не мають оцифрованих фондів.

Фото: Харківська обласна прокуратура, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-