Понад половина музеїв в Україні не мають оцифрованих фондів

Понад половина музеїв в Україні не мають оцифрованих фондів

Опитування
Укрінформ
В результаті опитування в межах проєкту «Культурний фронт», музейних та архівних установ України з’ясувалося, що 54% цих інституцій зовсім не мають оцифрованих фондів.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив голова правління БФ «Підгорецький замок» Віктор Кушніренко.

«В межах проєкту «Культурний фонд», ініційованого Благодійним фондом «Підгорецький замок» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні ми проводили опитування 263 музейних та архівних установ України. Нас, зокрема, цікавило питання діджиталізації – який процент фондів переведено у «цифру». Деякі установи зазначили, що їхні експонати оцифровано на 30-70%. Але понад половина респондентів – 54% - визнала, що у них немає оцифрованих фондів», - сказав Кушніренко.

Він зазначив, що лише лічені музеї та архіви відповіли, що їхні фонди оцифровано на 100%. Зокрема Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради, Теребовлянський музей-майстерня, Меморіальний будинок-музей А.П. Чехова у Сумах, Державний історико-культурний заповідник у м. Луцьку, Художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна.

Грунтовне опитування, яке виявило основні проблеми цифровізації: відсутність фінансування, відповідного обладнання та спеціалістів.

Читайте також: Музею у Дніпрі передали як експонат розбиту російську БМП-2

«Проблема цифровізації музейних експонатів та архівних документів дуже важлива сьогодні в час війни. Досвід руйнувань в музеях на сході та півдні показав, що багато колекцій було не оцифровано і зараз процес їх повернення та ідентифікації буде дуже важким і тривалим. Є музеї, які мають колосальний досвід в цьому процесі оцифровування як архівних документів, артефактів, колекцій, книгозбірень, так і цілих культурно-історичних споруд. І вони готові цим ділитися з колегами», - додав Кушніренко.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові 8-9 грудня проходить Форум «Мистецтво перемоги», присвячений збереженню культурної спадщини України в умовах війни. Подія зібрала кілька десятків учасників з України, США, Польщі, Італії, Мальти офлайн та понад 600 онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-