Маріупольський режисер представить прем’єру у Кропивницькому

Маріупольський режисер представить прем’єру у Кропивницькому

Укрінформ
Маріупольський режисер Анатолій Левченко представить прем’єру у Кіровоградському обласному академічному театрі ляльок міста Кропивницький.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Маріупольський режисер представить прем’єру у Кропивницькому/ Фото: Мирослава Липа, Укрінформ

Під час підготовки до допрем’єрного показу режисер розповів про те, як розпочалася співпраця з кропивницьким театром ляльок, у якому тепер працює, та виникла ідея вистави.

«Як у кожного митця, є портфель з творами, які б він хотів поставити. Це бажання було давно, але ніяк не складалися обставини. І коли вже стала така нагода, що директор лялькового театру Григорій Педько запитав мене, що я можу запропонувати, я назвав кілька п’єс. Тим більш, вечірнього репертуару для дорослих у театрі зараз майже немає. Тому ми домовилися, що одним з моїх обов’язків буде поновити цей репертуар. І коли ми стали обирати, ми ще й згадали, що 1 грудня цього року виповнюється 130 років з дня народження Миколи Хвильового. І потім я сказав, що мені потрібен у хорошому сенсі божевільний актор, бо це моновистава, тут одна дійова особа, бо так написана новела Хвильового, яка називається «Я» з підзаголовком «Романтика», - розповів режисер.

Читайте також: У Львові відбудеться прем'єра благодійного мюзиклу «Пиши листи до Миколая!»

Левченко повідомив, що це перша його прем’єра після полону, у якому він був майже 10 місяців (у в'язниці Донецька) та перебування в окупації.

«Трохи хвилювався. Загалом нещодавно порахував, скільки ж я вистав робив, виявилося – 90, і хвилюватися вже начебто не потрібно. Але на перших репетиціях все одно трохи хвилювався – майже два роки без роботи все ж. Але виявилося, що навички важко втратити», - говорить Левченко.

Також режисер відповів на запитання про процес повернення до творчості після пережитого в окупації та в'язниці, і про плани на майбутнє у рамках роботи в кропивницькому театрі.

«Я собі говорив: ну не виживу – так не виживу. Спокійно ставився. Але й там намагався гуморити. До речі, це окрема справа. Я намагаюся написати п'єсу на цю тему, назва вже є - «Мнемонік з Маріуполя». Це фантастична комедія, як не дивно. У тюрмі теж жартують. Інакше з глузду можна з'їхати. Але я цю п'єсу тільки почав писати, потрібна якась відстань, я думав що виїду з окупації, й одразу сяду писати, але не вийшло. Коли воно болить, треба, щоб минув час. А зараз обговорюємо з керівництвом театру план на 2024 рік», - розповів митець.

Прем'єра вистави «Я (Романтика)» відбудеться у Кропивницькому 9 грудня. Виконавець головної ролі – Владлен Куркотило.

Читайте також: У «Жовтні» проведуть благодійний показ фільму, щоб зібрати гроші на дрони для аеророзвідки

«Я (Романтика)» — психологічна новела українського письменника Миколи Хвильового, ідеєю якої є фатальна невідповідність між ідеалами революції та методами їх досягнення, засудження більшовицького революційного фанатизму.

Анатолій Левченко — український театральний режисер, сценограф, громадський діяч. З 1994 року працював на посаді режисера-постановника, а з лютого 2017 року по серпень 2018 року — головного режисера у Донецькому академічному обласному драматичному театрі міста Маріуполь.

27 жовтня 2019 року в Маріуполі відкрився Перший недержавний театр «Terra Incognita» Свій театр для Своїх під керівництвом Анатолія Левченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-