Україну на ювілейній Венеційській бієнале представить мистецький проєкт «Плетіння сіток»

Україну на ювілейній Венеційській бієнале представить мистецький проєкт «Плетіння сіток»

Укрінформ
Україну на ювілейній 60-й Венеційській бієнале представить мистецький проєкт «Плетіння сіток» громадської організації «Українська фотографія».

Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, про це йдеться у заяві комісара українського павільйону Венеційської бієнале Тараса Шевченка, передає Укрінформ.

Зазначається, що 60-та Венеційська бієнале надзвичайно вагома подія у світі мистецтва. Представлення України на цій виставці вкрай важливе ще й з точки зору культурної дипломатії. Адже підтримка світу наразі дуже потрібна Україні, яка продовжує протистояти агресору.

Цьогоріч переможцями конкурсного відбору для участі в бієнале сучасного мистецтва стала кураторська група у складі Максима Горбацького та Вікторії Бавикіної. Запропонований ними мистецький проєкт громадської організації «Українська фотографія» називається «Плетіння сіток».

У 2016 році Міністерство затвердило правила відбору куратора національного культурного проєкту для представлення України на Венеційській бієнале. Тож останні 8 років процедура відбору відбувається саме за цими правилами, згідно з якими переможця визначає незалежна конкурсна комісія.

У міністерстві підкреслили, що здійснюють регулярну та оперативну комунікацію з кураторами.

Зокрема, 4 жовтня 2023 року куратори мали онлайн-зустріч з Шевченком як щойно затвердженим Комісаром українського павільйону.

«Під час цієї зустрічі ми обговорили хід підготовки до Бієнале та визначили контактних осіб від МКІП для оперативного зв’язку. Також команда Міністерства надала поради щодо залучення додаткових фінансових ресурсів та поінформувала про особливості виділення державних коштів у 2024 році», - зазначив Шевченко.

13 жовтня МКІП надало лист підтримки митцям, залученим до реалізації проєкту, для подання заявки на індивідуальні гранти мобільності від House of Europe.

26 жовтня МКІП направило кураторам отриману з офісу бієнале офіційну інформацію щодо використання логотипа виставки.

2 листопада МКІП поінформувало про підтвердження з боку бієнале домовленостей з МКІП щодо надання приміщення для українського мистецького проєкту (павільйону) на безоплатній основі.

2 листопада МКІП направило кураторам правила користування приміщенням.

«Також МКІП підтримує регулярну робочу комунікацію з офісом Венеційської бієнале. Відповідно до встановлених процедур до офісу бієнале були підписані мною та направлені документи: Процедура Національної участі у 60-й Міжнародній мистецькій виставці (17 жовтня 2023 року) та Правила користування приміщенням павільйону (13 листопада 2023 року)», - підкреслив Шевченко.

МКІП домовилося з бієнале про безоплатне надання приміщення для українського павільйону. Це дало можливість зекономити близько 4 млн грн бюджетних коштів.

«Оскільки 60-та Венеційська бієнале відбувається у 2024 році, бюджетні кошти будуть витрачатися з Державного бюджету на 2024 рік», - зауважив Шевченко.

Читайте також: У Львові відкрився найбільший центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center

Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» був опублікований у «Голосі України» 5 грудня 2023 року. Наступний крок – затвердження плану роботи МКІП на 2024 рік. У ньому й буде зафіксована точна сума бюджетного фінансування для реалізації мистецького проєкту «Плетіння сіток», який представлятиме Україну на 60-й Венеційській бієнале.

Міністерство надає лише часткову фінансову підтримку на створення та реалізацію національного культурного проєкту за рахунок бюджетних коштів, передбачених на це МКІП. Водночас переможці завжди залучають додаткові кошти на реалізацію проєкту.

Шевченко підкреслив, що міністерство залишається відкритим до діалогу та налаштоване на конструктивну співпрацю з кураторською групою задля достойного представлення України на 60-й Венеційській бієнале.

Як повідомляв Укрінформ, на 80-му Венеційському міжнародному кінофестивалі вперше був представлений український VR-проєкт Доба Перша/FIRST DAY режисера Валерія Коршунова та продюсера Світлани Коршунової.

Фото: labiennale.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-