У Львові відбувся театральний фестиваль DREVO з прем'єрою вистави за Сковородою

У Львові відбувся театральний фестиваль DREVO з прем'єрою вистави за Сковородою

Фото
Укрінформ
У Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла у Львові відбувся VIII Театральний фестиваль традиції DREVO з прем'єрою вистави «Розмова птахів», який зібрав колективи, що бережуть народну спадщину, з усієї України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це свято любові, миру і веселія сердечного - яке у нас війна не може забрати. Сьогодні, коли трудно усвідомити, як бути та діяти в цій глобальній переміні світу, коли ми заново вчимося жити і бути людиною, «філософія серця» Сковороди повертає нас до основної й унікальної якості українського народу, бо саме тут, «у серці своєму», у всі віки і тепер ми знаходимо мир, дім і перемогу», - сказала керівник проєкту та режисер вистави Наталія Половинка.

Фестиваль присвячений Дню ЗСУ, святу Миколая та завершенню року Сковороди і 301-й річниці з дня його народження.

Цьогорічний VIII Театральний фестиваль Традиції DREVO зібрав людей, які сьогодні творять живу традицію через театр, музику, танець, слово. Знакові учасники: музикант та воїн ЗСУ Тарас Компаніченко, ансамбль старовинної музики «Хорея Козацька» (Київ), майстерня степового розспіву «Євшан-Зілля» (учасники із Запоріжжя та окупованих сіл), народний співак Олексій Заєць (Київська обл.), актриса-співачка Наталія Половинка та Театральний центр «Слово і голос» (Львів).

У виставі лунали поезії "Саду Божественних Пісень" та тексти Григорія Сковороди, традиційні пісні та музика Гетьманщини, українська та європейська барокова музика і танці, канти, псалми і давні духовні наспіви України.

Спеціально для вистави "Розмова птахів" костюми розробляла Оксана Караванська - одна з найкращих українських модельєрів, дизайнерів костюма та високої моди, яка у своїй роботі спеціалізується на переосмисленні українського традиційного костюма та добре знана нестандартним поглядом у своїх роботах.

VIII Міжнародний Театральний фестиваль Традиції «DREVO» / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Фестиваль розпочався у 2016 році, відбувається щорічно (окрім 2022 року). В усі роки збирав учасників з усього світу, які є представниками живої традиції свого краю в різних жанрах, таких як Міжнародний інститут ім. Єжи Ґротовського (Польща), Tempvs Fvgit (Корсика), знаменитий курдський співак Kazo, відомий ансамбль «Древо» з Крячківки, театри з Португалії, Франції, Польщі, відомі режисери Валерій Більченко (Німеччина), Сергій Ковалевич (Україна), Ярослав Фрет (Польща) та ін.

Фестиваль відбувається за підтримки Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. goethe.de.

Читайте також: Укрпошта передала ₴1 мільйон на відновлення музею Сковороди на Харківщині

В інтерв’ю Укрінформу Наталія Половинка зазначила, що проєкт «Сад божественних пісень. Сковорода» - тривалий процес, він присвячений 300-річчю великого українського філософа і стартував у листопаді минулого року. Це персональне зусилля миру, коли через монолог актора, через пісню, танець, текст людина йде до смирення, дає рідній землі звучати, явити всім собою якість, яка зцілює у всі часи, яка перемагає війну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-