В Україні випустили колекцію хусток з мистецькими творами, які викрала або знищила Росія

В Україні випустили колекцію хусток з мистецькими творами, які викрала або знищила Росія

Фото
Укрінформ
Кошти з продажу хусток, на яких зображено мистецькі твори, викрадені або знищені Росією, спрямують на відновлення будинків на Київщині.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба UNITED24.

«Мистецькі твори, що лягли в основу колекції OLIZ (бренд аксесуарів - ред.) та UNITED24, були привласнені або знищені Росією. Як і багато інших, точну кількість яких неможливо уявити. Їх підривали, різали, спалювали, втоптували в землю, але переважно викрадали. Щоб потім виставити у своїх музеях та галереях і назвати російським мистецтвом. Кожна хустка — історія викраденої або знищеної роботи українських митців. Кожна хустка — помічник у культурній дипломатії, можливість розказати світові правду», - розповіла координаторка платформи UNITED24 Ярослава Гресь.

Зазначається, що кошти від продажу колекції спрямують на відновлення будинків у Київській області, якими опікується платформа.

На одній із хусток зображено мозаїку «Святий великомученик Димитрій Солунський», яку створив невідомий художник у 12 ст. для Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1937 році радянська влада підірвала собор, а демонтовану мозаїку вивезли до Москви. Сьогодні вона перебуває у Третьяковській галереї.

Інший аксесуар - із картиною Архипа Куїнджі «Червоний захід». Її оригінал знаходиться в нью-йоркському Музеї мистецтва Метрополітен, ескіз картини зберігався в Маріупольському художньому музеї ім. Куїнджі, який був зруйнований навесні 2022 року російським авіаударом. У UNITED24 зазначають, що з музею викрали понад 2000 робіт, серед них - цей ескіз. Його доля наразі невідома.

На третій хустці відтворено фрагмент розпису будинку української художниці - представниці наївного мистецтва Поліни Райко в Олешках на Херсонщині. 6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС, і будинок підтопило. Більшість розписів втрачена назавжди.

Читайте також: Росія позбавляє українців пластів культури та історії, які не були вивчені досконально – експерти

Як повідомляв Укрінформ, уже задокументовано 534 порушення щодо культурної спадщини, вчинені російськими загарбниками. Зокрема по Криму зафіксовано 200 порушень, 334 - на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.

Фото: u24.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-