Українське кіно має залучати гроші за європейським принципом - гендиректорка ОМКФ

Українське кіно має залучати гроші за європейським принципом - гендиректорка ОМКФ

Вечірній стрім
Укрінформ
Подальший розвиток української кіноіндустрії передбачає зменшення частки державного фінансування кіновиробничої галузі і залучення коштів з різних європейських фондів.

Про це повідомила генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух в ефірі програми «Укрінформ: вечірній стрім».

«Ми звикли до того, що ми можемо прийти до Держкіно, виграти конкурс та закрити 60-80% бюджету. В Європі так не працює. Їм потрібно піти в один фонд, другий, третій, зібрати п'ять країн копродукції, і тоді вони щось знімуть», - сказала вона.

Мачух підкреслила, що українська кіноіндустрія наразі дуже залежна від державного фінансування: 95% контенту знімалося державним коштом. На її думку, у майбутньому національне кіновиробництво залучатиме кошти із кількох джерел за європейським принципом.

Гендиректорка ОМКФ також зазначила, що модель із державним фінансуванням фільмів була необхідна, щоб дійти до якості стрічок, яка є зараз.

«Ми реально швидкими темпами навчилися робити кіно. І минулого року, коли ми робили наш національний конкурс Одеського кінофестивалю у Варшаві, у нас було 11 дійсно якісних фільмів», - наголосила Мачух.

Водночас режисер Олесь Санін припускає, що в Україні може постати нова організація - посередник між продюсерами та міжнародними фондами.

«Я вже розумію, що народиться якийсь державний орган для спілкування українських продюсерів із міжнародними фондами, який, зокрема, буде займатися і внутрішнім конкурсом, допомогою одне одному. Я бачу, що вже виросли продюсери, режисери, які навчилися знімати кіно і без держави. Врешті-решт, у кожного в кишені зараз кіностудія і нам не потрібно просити партійні органи надати плівку або кінокамеру. Навіть поруч із нами зараз стоять пристрої, якими можна знімати кіно», - сказав він.

Читайте також: На кожному фестивалі зараз чекають українські фільми - режисер Санін

Як повідомлялося, у 2011 році в Україні з'явилося Державне агентство з питань кіно - центральний орган виконавчої влади, який координується Кабінетом Міністрів. Держкіно забезпечує формування та реалізує державну політику у галузі кінематографії. Так, у 2011 році фінансування українського кіно становило 111 млн грн, у 2012 році - 176 млн грн. Також у 2011 році в Держкіно пройшов перший пітчинг за новими правилами, коли держфінансування розподілялося після презентації проєктів перед експертами та відповідно до їх оцінок. Спочатку було профінансовано 10 короткометражних стрічок, пітчинги проводили щороку.

У березні 2017 року було ухвалено Закон «Про державну підтримку кінематографії», згідно з яким українські документальні, просвітницькі, анімаційні, дитячі, авторські та дебютні фільми змогли претендувати на повне державне фінансування виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-