Через обурення глядачів фільм «Юрик» перезнімуть без згадок про Маріуполь

Через обурення глядачів фільм «Юрик» перезнімуть без згадок про Маріуполь

Укрінформ
Автори фільму "Юрик", який розповідає про поневіряння 11-річного хлопчика дорогою з окупованих Росією територій України до Європи, після хвилі громадського обурення видалили його з відеосервісів і пообіцяли перезняти без згадок про Маріуполь.

Про це вони повідомили в Інстаграмі, передає Укрінформ.

"Художній фільм “Юрик” буде знято з усіх наших ресурсів, і ми продовжимо роботу над змінами, зокрема: виключення міста Маріуполь з фільму та виключення назви місії евакуації, які не відповідали дійсності", - йдеться у повідомленні.

Компанія Основа фільм (ОSNOVAFILM production), яка зняла стрічку, принесла вибачення жителям Маріуполя, а також захисникам міста і волонтерам, які робили все можливе, щоб врятувати людей від злочинів окупантів.

Насайті телеканалу СТБ, де 24 серпня вийшов фільм "Юрик. Дорога не торкаючись землі", зазначено, що компанії доручили внести значні зміни і розробити нову версію фільму, зокрема, виключити будь-які згадки Маріуполя як місця, в якому розгортаються події, і не використовувати назв інших українських міст, що знаходились чи тимчасово знаходяться під російською окупацією.

"Художня стрічка має включати в себе документальний постскриптум, що відобразить реальні факти про масштаб російських злочинів та жертв серед мирного населення і не містити проявів інших організацій в частині висвітлення евакуаційного процесу", - наголосили в СТБ.

Читайте також: Фільм про евакуацію українців - у списку претендентів на премію Європейської кіноакадемії

Після прем'єри фільму у соцмережах здійнялася хвиля обурення. Він позиціонувався як заснований на реальних подіях (тільки пізніше автори стали виправдовуватися тим, що знімали "художній твір"). Очевидці подій лютого-березня 2022 р. в Маріуполі поставили на карб творцям "Юрика" численні "ляпи". Зокрема, у стрічці було показано, що головний герой телефонує рідним за кордон, хоча зв'язок і електропостачання в Маріуполі пропали майже одразу після російського нападу. З міста начебто була організована евакуація, і проводили її представники ОБСЄ, хоча 7 березня 2022-го ця організація згорнула свою діяльність і вивезла своїх співробітників з України. Евакуацію ж, яка готувалася українською владою, кілька разів зривали росіяни: вони знищили як транспорт у місті, так і той, який прибував спеціально для узгодженого з окупантами вивезення цивільних. Не було в Маріуполі також сухих і освітлених укриттів, можливості запастися водою, "буржуйок" для опалення тощо.

"Тож, виходить, маріупольці все брешуть, коли кажуть, що сиділи в темряві, економлячи кожну свічку, палили масляні каганці, були без зв'язку? Брешуть маріупольці, коли кажуть, що не було аніякої організованої евакуації, аніякої медичної і взагалі будь-якої допомоги? Але маріупольці не брешуть. І реальність була у багато разів жахливіша", - зауважив у Фейсбуці Євген Сосновський, який перебував у місті до травня 2022-го.

Замість того, щоб одразу почати шукати шляхів усунення помилок у фільмі, який зачепив дуже багатьох людей, представниця команди проєкту дозволила собі некоректні висловлювання у бік маріупольців. Це спричинило ще більший гнів. Після цього жінка вибачилася і заявила, що "Юрик” - не документальне кіно і не кіно про Маріуполь, а історія однієї конкретної дитини, викладена у художньому творі".

Читайте також: Документальний фільм про підлітків з Донбасу змагатиметься за премію «Європейський кіноприз»

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін повідомив, що відправив депутатське звернення до Державного агентства України з питань кіно щодо необхідності перевірки фільму та додавання до переліку заборонених для демонстрування та розповсюдження.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі, за різними даними, внаслідок російської агресії загинуло від 22 тис. до 100 тис. мирних мешканців. З перших днів повномасштабного вторгнення загарбники взяли місто в облогу, максимально ускладнивши виїзд з нього і не даючи можливості організувати масову евакуацію. При цьому одразу були розбомблені склади продовольства і медикаментів, перебите водо-, електро- і газопостачання, житлові будинки піддавалися постійним обстрілам з усіх видів озброєння.

Фото: osnova_film

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-