У Харкові відкрили вуличну виставку пам'яті фотографа Юрія Ворошилова

У Харкові відкрили вуличну виставку пам'яті фотографа Юрія Ворошилова

Фото
Укрінформ
Біля Харківського літературного музею на вул. Багалія відкрилася виставка робіт відомого фотографа Юрія Ворошилова, який місяць тому пішов із життя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Харкові відкрили виставку пам'яті фотографа Юрія Ворошилова / Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

Роботи, які зберігалися в архіві музею, виставили біля фасаду. Недалеко звідси знаходиться творча майстерня Ворошилова.

Фахівець літмузею Ольга Бондар-Різниченко, відкриваючи виставку, сказала, що творчість фотографа цілком можна назвати історіософією Слобожанщини, а згодом - всієї України.

“Остання виставка, яку він планував і не доробив, про зіткнення цивілізацій у 21 столітті, де весь світ розділений на добро і зло, де є світло з боку України і темрява, якою протягом століть хотіла нас накрити Росія, - сказала вона.

Читайте також: У Києві відкрили фотовиставку «Збройні сили України»

За словами Бондар-Різниченко, фотограф досліджував і намагався розкрити архетип Слобідської України.

“Його ідея полягала в тому, що ми всі разом на майбутнє сформували стратегію розвитку, його завдання - через минуле прозирати сучасність і майбутнє, щоб ми йшли правильним шляхом, котрий заклала в нас сама природа і дар божий. Власне, дар божий Юрка полягав у тому, щоб створювати візію розвитку Слобідщини. Це наш друг, це легенда для Харкова, та знакова постать, яка представляє 90-ті, 2000-ні роки. Біля кожної його роботи можна годину стояти і міркувати”, - зазначила фахівець літмузею.

Дружина Ворошилова Алла зауважила, що Юрій дуже любив знімати Харків - з дахів, з повітря, навіть із драбини, а останнім часом казав, що подумки літає над містом, а також над домом і пасікою в області, де жили його батьки. Саме там його і поховали.

Як повідомляв Укрінформ, місяць тому у німецькій клініці помер харківський фотограф Юрій Ворошилов.

Протягом кількох років він боровся з онкологічним захворюванням: переніс операцію, кілька курсів хіміотерапії, тяжку пневмонію, викликану коронавірусом. Не зважаючи на це, продовжував працювати, їздив у зону бойових дій.

Читайте також: У Чернівцях відкрилася фотовиставка знищених росіянами пам'яток Маріуполя

Ворошилов - один із хронікерів Чорнобильської катастрофи. У червні 1986 року він за завданням редакції однієї з харківських газет знімав, висунувшись по пояс із кабіни військового вертольота, оповитий парою з 4-го енергоблока ЧАЕС, а потім організував мобільну виставку і розповів усьому регіону про подвиг чорнобильців.

В об'єктиві Юрія Ворошилова також були події кінця 80-х — початку 90-х років Харкова, здобуття Україною незалежності, Помаранчева революція, Революція Гідності.

В останні роки Ворошилов здійснив три масштабні фотопроєкти: "Грузинський легіон" - про добровольців, які приїхали з Грузії до України для захисту нашої країни від російських окупантів; "Савур-Могила", де представлені фотографії, зроблені у Попасній, Щасті, на Світлодарській дузі; "Неоголошена війна", у якому зібрані його знімки учасників перших, найтяжчих боїв на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-