Руйнування маєтку Гавсевича в Одесі є злочином проти культурної спадщини - МКІП

Руйнування маєтку Гавсевича в Одесі є злочином проти культурної спадщини - МКІП

Укрінформ
Протиаварійні роботи у маєтку Гавсевича в Одесі не відповідають погодженому плану робіт та є фактично знищенням історичної памʼятки.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики заявило у Фейсбуці.

Маєток Гавсевича - памʼятка культурної спадщини, споруджена у 1903 році. Будівля розташована на території центрального історичного ареалу і незабаром буде в межах буферної зони історичного центру Одеси, внесеного до ЮНЕСКО.

За інформацією МКІП, юридична особа-власник будівлі не виконував охоронний договір, укладений у 2018 році з Департаментом культури Одеської обласної держадміністрації. У січні цього сталося руйнування частини конструкцій, після чого між власником будівлі і Департаментом культури Одеси був погоджений план проведення протиаварійних робіт на зазначеній будівлі.

Читайте також: МКІП готове внести будинок на Володимирській у Києві до Реєстру пам’яток

Власник минулого тижня розпочав на обʼєкті так звані протиаварійні роботи, які не відповідають погодженому плану робіт. “Фактично це знищення памʼятки”, - заявили у МКІП.

Власнику надійшло розпорядження від Департаменту культури Одеської обласної військової адміністрації терміново припинити будь-які роботи на об’єкті, а також надати пояснення щодо проведення робіт, які не відповідають погодженій науково-проєктній документації.

На підставі наданих матеріалів Департамент культури Одеської ОВА прийняме рішення про вжиття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі ввели обмеження на вхід

Окрім того, за результатами візуальних обстежень, структурні підрозділи Одеської міської ради скерували відповідне звернення до правоохоронних органів.

Органи прокуратури зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальне провадження щодо умисного пошкодження/руйнування пам’ятки.

Як повідомляв Укрінформ, у червні в Одесі розширили охоронну зону ЮНЕСКО, проте порт з неї виключили.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-