Буковинське поминальне деревце внесли до списку національної культурної спадщини

Буковинське поминальне деревце внесли до списку національної культурної спадщини

Фото
Укрінформ
Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики України внесла до списку національної культурної спадщини Буковинське поминальне деревце з дарами.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Рішенням експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики елемент "Буковинське поминальне деревце з дарами" внесено до списку національної культурної спадщини", - йдеться у повідомленні

Зазначається, що ошатне поминальне дерево у ріст дорослої людини чи дитини, прикрашене символічною випічкою, фруктами, свічками – це дар на той світ. У Чернівецькій області його називають пом, парастас, деревце, коливце, прутчик. Кожна фігурка має глибоку духовну семантику – птахи небесні, драбинка на небо, ключ від Царства Небесного тощо.

Експедиційне вивчення традиції фахівці Буковинського центру культури і мистецтв розпочали 5 років тому. За цей час вдалося здійснити класифікацію цього ритуального атрибута, зібрати фото- та відеоархів, опублікувати кілька наукових та науково-популярних нарисів про звичай. Також було знято документальний фільм «Буковинський обрядовий хліб» та успішно його презентовано.

Важливо, що цей елемент є спільним для українців Буковини, румунів та молдован.

Читайте також: Україна готуватиме досьє для внесення писанки та решетилівської вишивки до Списку ЮНЕСКО

Як повідомляв Укрінформ, МКІП додало п'ять нових елементів до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, зокрема традицію рогозоплетіння з Вінниччини, традицію наряджання могильних хрестів на Рівненському Поліссі, культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов'язані з ним, традицію повіншування Василів у селі Липівка Івано-Франківської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-