У Києві презентували документальний фільм та книгу «Скріплені кров'ю»

У Києві презентували документальний фільм та книгу «Скріплені кров'ю»

Фото
Укрінформ
У Києві презентували документальний фільм та книгу "Скріплені кров'ю" про участь грузинського добровольчого руху в російсько-українській війні.

Презентація відбулась в Укрінформі.

Так, на заході продемонстрували документальний фільм "Скріплені кров'ю" й однойменну книгу-хроніку авторства Олега Манчури та Олександра Кучерука.

"Метою роботи було висвітлення унікального феномену грузинського добровольчого руху в Україні з 2014 року", - сказав редактор книги Ростислав Мартинюк.

Він розповів, що в процесі написання книга поповнювалася новими іменами грузинських військових, які загинули в Україні за українську і грузинську державності. За словами редактора, біографії та історії цих героїв відтворені у книзі.

Автор фільму Манчура підкреслив, що при створенні стрічки працював на фронті, на місцях розташування грузинських добровольців, а також спілкувався з їхніми родинами у Грузії та Бельгії.

Він уточнив, що у фільмі висвітлюються воєнні події у Грузії 2008 року та участь грузинських військових у російсько-українській війні з 2014 року.

У кінострічці також ідеться про те, що близько 2,5 тисяч грузинів наразі воюють за Україну в російсько-українській війні.

Редактор книги Мартинюк зазначив, що попри мілітарну співпрацю українців і грузинів, "Скріплені кров'ю" має не тільки військовий сенс. "Це також про поєднання українських і грузинських родин», – пояснив він.

У цьому контексті один із головних героїв фільму, засновник грузинського підрозділу в Інтернаціональному легіоні оборони України Заза Нануашвілі зазначив: «Ось я говорив, що воюю за Грузію, але потім у мене народився маленький син, я створив сім’ю з українкою. Я полюбив Україну, як рідну. І тепер я можу від усього серця сказати, що я воюю і за Україну. За Грузію і за Україну».

Читайте також: У Києві відкрилася виставка, яка розвінчує міфи про відносини ЄС та України

Він наголосив, що «свою землю потрібно забирати» та поділився планами поїхати захищати Грузію після завершення війни в Україні.

Своєю чергою пресофіцер 112 бригади ТРО ЗСУ Андрій Ковальов, присутній на презентації, резюмував: «Однозначно і фільм, і книга надзвичайно потрібні, щоб насамперед наші стратегічні партнери розуміли, що в Україні у нас не унікальна ситуація. росія вчиняє злочини скрізь, куди приходить. І так само, окрім окупованих територій України, є окуповані території Грузії, Молдови, за які ми теж несемо відповідальність. Ми маємо врешті перемогти імперіалізм, щоб більше не було страждань, щоб більше не було окупованих територій».

Захід організовано з нагоди 105-річчя проголошення Української та Грузинської держав у 1918 році – це екскурс в історію українсько-грузинських військових і культурних відносин.

Як повідомлялося, «Грузинський легіон» створено у 2014 році, а вже в 2016 році батальйон офіційно увійшов до складу Збройних сил України. Грузини стали першими іноземцями, які офіційно увійшли до складу ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-