Британський архітектор Девід Чіпперфілд отримав Прітцкерівську премію

Британський архітектор Девід Чіпперфілд отримав Прітцкерівську премію

Укрінформ
Прітцкерівську архітектурну премію, що вважається аналогом Нобелівської, найвищу нагороду в галузі архітектури, присуджено британському архітектору та містобудівнику Девіду Алану Чіпперфілду у вівторок за “прихильність архітектурі стриманої, але трансформаційної громадянської присутності”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

“Він (Чіпперфілд – ред.) впевнений, без пихи, постійно уникає моди, щоб протистояти та підтримувати зв’язки між традиціями та інноваціями, служачи історії та людству”, - сказав Том Прітцкер, голова фонду Hyatt, який є спонсором нагороди.

Організатори премії назвали роботу Чіпперфілда “тонкою, але потужною, стриманою, але елегантною”. Також під час оголошення переможця 2023 року вони назвали Чіпперфілда плідним архітектором, який є радикальним у своїй стриманості.

Архітектор створив понад 100 проєктів протягом чотирьох десятиліть – від культурних, громадських і академічних будівель до міського планування та резиденцій, включаючи нещодавнє доповнення до берлінського комплексу Музейного острова.

Базуючись у Лондоні та маючи додаткові офіси у чотирьох інших країнах, Чіпперфілд працював по всій Азії та Європі, а також у таких містах США, як Давенпорт, штат Айова, та Анкоридж, штат Аляска.

Девід Чіпперфільд народився у Лондоні та виріс на фермі у графстві Девон, що на південному заході Англії. За його словами, саме там колекція сараїв і господарських будівель сформувала його перші враження від архітектури.

Читайте також: Львівська галерея мистецтв отримає європейську премію за найкращу реставрацію

У 1985 році він заснував архітектурне бюро David Chipperfield Architects у Лондоні, до якого пізніше додалися офіси у Берліні, Шанхаї, Мілані та Сантьяго-де-Компостелі.

Чіпперфілд є 52-м лауреатом Прітцкерівської архітектурної премії. Переможці отримують грант у розмірі 100 тисяч доларів США та бронзовий медальйон.

Як повідомляв Укрінформ, головну нагороду 73-го Берлінського кінофестивалю здобув документальний фільм французького режисера Ніколя Філібера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-