На Ризькому міжнародному кінофестивалі стартувала програма Focus On Ukraine

На Ризькому міжнародному кінофестивалі стартувала програма Focus On Ukraine

Фото
Укрінформ
У латвійській столиці документальною стрічкою Олексія Радинського «Нескінченність за Флоріаном» ввечері у неділю стартувала спеціальна програма Focus On Ukraine Ризького міжнародного кінофестивалю/RIGA IFF-2022.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нескінченність за Флоріаном» (2022. Україна, США) була об’єднана в одному сеансі Architect's Cut з короткометражною стрічкою «Потьомкінці» (2021, Румунія) відомого румунського режисера Раду Жуде, яка також зачіпає частину української історії. Показ проходив в архітектурній перлині Риги – кінозалі Національної Бібліотеки Латвії «Замок світла» (2008-2014). Перед показом стрічки були представлені керівництвом RIFF та НБЛ.

Програма Focus On Ukraine на Ризькому кінофестивалі/Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

«Нескінченність за Флоріаном» (70 хвилин) молодого українського режисера Олексія Радинського розповідає про Флоріана Юр’єва, архітектора, мислителя та його найвідомішу роботу – будівлю Національної бібліотеки ім. Вернадського зі знаменитою «летючою тарілкою», яку намагалися занапастити забудовники. Юр’єв – людина надзвичайно оригінального, справді енциклопедичного мислення. Він мислить категоріями всесвітньої гармонії, «кольорової музики» та у своєму похилому віці продовжує власноруч створювати музичні інструменти.

Читайте також: У Міжнародному етнографічному кінофестивалі візьмуть участь 104 країни - Держкіно

Сюжетна основа «Потьомкінців» (18 хвилин) - повстання 1905 року проти царату на кораблі «Князь Потьомкін-Таврійський» та те, як воно було пропагандистські відображено у всесвітньо відомій стрічці Сергія Ейзенштейна «Броненосець „Потьомкін“». Архітектор з журналісткою, згадуючи про те, як потьомкінці, залишивши Одесу, попросили інтернування і політичного притулку в Румунії, стисло та дотепно розмірковують про історію диктатури в російській імперії та срср. Архітектор розмірковує, що могло б стати монументом жертвам диктатур.

У програмі Focus On Ukraine (зі слоганом «Мова, настрій, колір») відбудеться показ трьох українських фільмів. У понеділок, 17 жовтня - «Бачення метелика» Максима Наконечного (2022. Україна, Хорватія, Чехія, Швеція). У вівторок, 18 жовтня - «Носоріг» Олега Сенцова (2021. Україна, Польща, Німеччина). У середу, 19 жовтня - «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука (2022. Україна, Польща, Франція).

Читайте також: Стартували зйомки фільму Аркадія Непиталюка «Уроки толерантності»

Крім того, у межах Focus On Ukraine пройдуть дві дискусійні панелі – «Як деколонізувати ЗМІ: критична культурна журналістика у Східній Європі» та «Вестернізація і східноєвропейське кіно» (19-20 жовтня), а також лекція професорки Школи кінематографічних мистецтв Університету Південної Каліфорнії Аніко Імре «Сфера послуг на частковій периферії: союз національного брендингу і медіаімперіалізму?» (19 жовтня).

Центральним місцем заходів RIGA IFF є найбільш відомий історичний кінотеатр латвійської столиці Splendid Palace, українські стрічки будуть показані там.

Значну частину фільмів можна переглянути онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-