Ірен Роздобудько презентувала в Києві книгу, присвячену Олені Телізі

Ірен Роздобудько презентувала в Києві книгу, присвячену Олені Телізі

Укрінформ
Українська письменниця та сценаристка Ірен Роздобудько презентувала нову книгу «Неймовірна. Ода до радості» про полум’яну борчиню ОУН Олену Телігу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, презентація відбулася в Києві за підтримки «Книгарні Є» та видавництва «Нора - Друк».

«Це моя особиста Олена Теліга. Я до неї йшла з 90-х років. Вона настільки жива та сучасна, що до неї зараз не можна стати байдужим. 21-го липня день її народження – і ця презентація вже готової книги… Для мене це означає – Перемогу!», - сказала письменниця.

За її словами, «наразі Олена має воювати, вона мусить бути разом зі своїми побратимами», тому письменниця розсилає книгу знайомим воїнам на фронт і закликає до того й своїх читачів.

«Для мене було дуже важливо написати оригінальну книгу, не біографічну, а зрозуміти Олену зсередини. І було б щастям, якщо я правильно її зрозуміла, якщо вона дійсно була такою, якою я її собі уявляла», - сказала Роздобудько.

Читайте також: Українській книзі в Австрії – бути

Вона відзначила, що впоратися з біографічними невідповідностями, пов’язаними з суб’єктивними оцінками відомої діячки з боку її сучасників, допомогли експертки Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги, зокрема, Ольга Кобець, Надія Миронець, Тетяна Котенко, «які дуже підтримували й навіть дали добро на художні домисли».

Письменниця зазначила, що «поставила собі за мету відчути Олену справжню, і не в тому «або», де вона пам’ятник, і не в тому «або», де вона оплутана радянською пропагандою, стереотипами».

«Я хотіла, щоб вона заговорила, зокрема, синтезом слів з її статей. Тобто це її жива мова», - наголосила вона.

Роздобудько зауважила, що її новий твір призначений здебільше для молодих людей, «тому що молодь має знати, які класні, неймовірні молоді жінки жили у той час».

Олена Теліга (8 (21)липня 1906 ) - українська поетеса, літературний критик, діячка ОУН. Походила з напівбілоруської-напівукраїнської родині Шовгенів. У грудні 1939 року вступила до Оргнізації українських націоналістів (ОУН). У 1941 році в Києві організувала Спілку українських письменників, співпрацювала з редакцією «Українського слова» Івана Рогача, видавала тижневик літератури і мистецтва «Літаври».

Читайте також: Найбільша наукова бібліотека Хорватії отримала добірку українських книжок

Після арешту німецькою владою редакції «Українського слова» у 1942 році, Теліга продовжила зухвало і принципово ігнорувати вказівки німців, через що опинилася за ґратами. В київському ґестапо вона перебувала у камері № 34, де залишила свій останній автограф: намалювала тризуб і підписала — «Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга». 22 лютого 1942 р. українську письменницю-патріотку було розстріляно в Бабиному Яру разом із чоловіком та соратниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-