МКІП і діячі культури та мистецтва у маніфесті визначили пріоритети культурної політики під час війни

МКІП і діячі культури та мистецтва у маніфесті визначили пріоритети культурної політики під час війни

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики, Держмистецтв та Український інститут національної пам'яті разом з діячам культури і мистецтва сформулювали маніфест «Культурна консолідація задля перемоги», який визначає пріоритети культурної політики під час війни.

Про це повідомляється на сайті МКІП, передає Укрінформ.

"Сьогодні культура - на передовій жорстокої війни. Ба більше, ми воюємо саме за культуру та ідентичність. Без них територія держави – це лише квадратні кілометри. Прицільні удари по обʼєктах нашої культурної спадщини є безперечним доказом того, що росія цілить просто в самобутність українців. А перше, що роблять окупанти на захоплених українських територіях, – спалюють книги, нищать історичні памʼятки та змінюють українські назви міст і сіл. ...МКІП, Держмистецтв та УІНП разом з діячами культури і мистецтва сформулювали декілька пріоритетів культурної політики держави під час війни, щоб після її закінчення ми вийшли оновленою, сильнішою та більш об’єднаною нацією", - йдеться у зверненні.

Як наголошується, доцільно зосередити та консолідувати зусилля на таких напрямках: популяризація культурно-історичного спадку, іміджева репрезентація на глобальній арені, відновлення пошкоджених під час війни архітектурних памʼяток, недопущення подальшого руйнування обʼєктів спадщини, продовження проєктів «Великої реставрації» на тих територіях, де це є безпечним.

У маніфесті наголошується на важливості підтримання бойового духу бійців ЗСУ, розширення діяльності фронтових бригад як на передовій, так і для підрозділів на ротації, а також підтримці мистецьких проєктів за участю українських діячів культури за кордоном, що репрезентують сучасну Україну. Ідеться також про недопущення припинення участі України в знакових світових подіях сфери культури (Венеційська бієнале, Каннський кінофестиваль, Авіньйонський фестиваль тощо).

Ще одним піроритетом культурної політики має бути заснування творчих резиденцій у відносно безпечних регіонах для митців, які лишаються в Україні.

Важливим також є проєктування майбутньої України, що передбачає залучення фахівців з урбаністики, архітекторів та дизайнерів до обговорення майбутніх проєктів відбудови українських міст, обовʼязкове врахування і наповнення публічних просторів творами мистецтва (скульптура, мурали тощо); меморіалізацію місць воєнних злочинів, подвигів українських воїнів, недопущення «затирання» памʼяті про український спротив. Потрібен широкий суспільний діалог щодо необхідності змін у сфері топоніміки українських міст, памʼятників діячам культури, наповнення змісту освіти (в т.ч. мистецької), репертуарної політики українських концертних організацій та театрів.

Читайте також: Фонди українських бібліотек потребують актуалізації в умовах агресії рф - МКІП

Серед підписантів маніфеста - міністр культури та інформаційної політики Александр Ткаченко, українські митці, письменники Юрій Андрухович, Сергій Жадан, графік Матвій Вайсберг, актриса Ірма Вітовська, куратор і засновник арт-центру «Я Галерея», Павло Гудімов, голова УІНП Антон Дробович та інші.

Доєднатися до маніфесту можна за формою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-