«Ґреммі» в синьо-жовтій тональності

«Ґреммі» в синьо-жовтій тональності

Укрінформ
На церемонії нагородження переможців виступив Володимир Зеленський і пролунала поетизована молитва за Україну.

4 квітня у Grand Garden Arena в Лас-Вегасі відбулася 64-та церемонія найпрестижнішої музичної премії «Ґреммі». Для українців цей захід став особливим, оскільки на ньому виступив Президент Володимир Зеленський, а також поетеса з Первомайська Любов Якимчук. Крім того, організатори премії  вшанували пам’ять українців, які загинули під час російської війни проти України.

«Що є найсильнішим контрастом до музики? Тиша зруйнованих міст та вбитих людей. Наповніть тишу вашою музикою і розкажіть нашу історію. Підтримайте нас! Тільки не мовчіть», - звернувся Президент з великого екрана.

Він закликав музикантів і телеглядачів не мовчати й розповідати правду про війну в Україні.

«Наші музиканти носять бронежилети замість смокінгів. Вони співають для поранених у шпиталях. Навіть для тих, хто не може їх почути. Але музика однаково проб’ється. Ми захищаємо нашу свободу. Щоб жити. Щоб кохати. Щоб звучати. На нашій землі ми боремося з росією, чиї бомби приносять нам страшну тишу. Мертву тишу», – сказав Зеленський.

Під час спеціальної церемонії на підтримку України дванадцятиразовий лауреат «Ґреммі», американський співак Джон Ледженд, який у 2022 році мав уперше виступити в нашій країні на львівському фестивалі Leopolis Jazz Fest, виконав пісню Free. Він каже, що створив цю композицію, побачивши «кадри дикого, жорстокого вторгнення в Україну з боку режиму, якому немає жодного морального виправдання».

До нього долучилася співачка, що представляла Україну на «Євробаченні» у 2011 році, Міка Ньютон. Вона виконала приспів українською, а акомпанувала співакам бандуристка з Одеси Сюзанна Іглідан.

Кульмінацією цього перфоменсу став виступ української поетки Любові Якимчук, яка прочитала англійською свій вірш «Молитва» зі збірки «Абрикоси Донбасу».

Молитва

отче наш, що є на небі

у повному місяці

та в порожньому сонці

захисти від смерті моїх батьків

чия хата стоїть на лінії вогню

і вони не хочуть її покидати

як домовину

хліб наш насущний віддай голодним

і нехай вони перестануть їсти одне одного

і прости нам зруйновані міста наші

хоч і ми не прощаємо цього ворогам нашим

захисти і вбережи

моїх батьків

мого чоловіка

моє дитя

і мою Батьківщину

«Сьогодні в мене була репетиція з музикантами. Усі тут дуже підтримують одне одного, а мене – особливо, була зворушена, чого не приховає жоден джетлеґ. Підходили продюсери «Ґреммі», обіймали, питали, може, чогось мені бракує, може, щось треба принести, замовити. А потім взяли й надіслали квіти. І тут не лише кольори наші, там є якийсь різновид колючки і троянди, а вони ж уміють постояти за себе, як ми», – поділилася поетеса у Фейсбуці.

Ще вона розповіла інші щемкі подробиці підготовки до церемонії своїм читачам: «Музична команда на «Ґреммі» зібралася в коло, взялася за руки й молилася за Україну. Це була молитва сильних, прониклива, неймовірна. І знаєте, що вони говорили? Що Україна бореться за свою та їхню свободу. Я це вже чула від американців не раз. Весь прогресивний світ розуміє, що нічого немає дорожчого, ніж бути собою і жити вільно. Вони захоплюються нами, вони хочуть, щоб нам удалося, вони оплакують наших загиблих разом з нами. Про це і буде наш виступ. Я не думала, що може бути така міцна підтримка. Відчувала це з України, а тут я це бачу просто поряд».

У жовтні 2021 року в американському видавництві Lost Horse Press вийшло двомовне видання Apricots of Donbas – у перекладі англійською та в оригіналі.

За версією українського Forbes «Абрикоси Донбасу» увійшли до рейтингу «10 найкращих українських книг про АТО». Також The New York Times включив Apricots of Donbas до списку рекомендованих книжок українських авторів.

Список переможців «Ґреммі-2022»

Найкраща пісня року: Silc Sonic — Leave The Door Open.

Найкращий дует: Doja Cat і SZA — Kiss Me More.

Найкращий традиційний вокальний попальбом: Tony Bennett & Lady Gaga — Love For Sale.

Найкраще соло-виконання у стилі «поп»: Olivia Rodrigo — Divers license.

Найкращий вокальний попальбом: Olivia Rodrigo — Sour.

Найкращий танцювальний / електронний альбом: Black Coffee — Subconsciously.

Найкраща рок-пісня: Foo Fighters — Waiting On A War.

Найкращий рок-альбом: Foo Fighters — Medicine At Midnight.

Найкраща реп-пісня: Kanye West feat. Jay-Z — Jail.

Найкращий R&B-альбом: Jazmine Sullivan — Heaux Tales.

Найкраще відео: Jon Batiste — Freedom.

Найкращий латинський попальбом: Alex Cuba — Mendoza.

Анастасія Коротка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-