Українські композитори представили семигодинну п'єсу «Маріуполь»

Українські композитори представили семигодинну п'єсу «Маріуполь»

Фото
Укрінформ
Українські композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко створили та представили 7-годинну композицію-інсталяцію «Маріуполь».

Про це Укрінформу повідомила продюсерка у сфері перформативного мистецтва, співзасновниця агенції proto produkciia Ольга Дятел.

«П’єса була зіграна на 21-й день вторгнення та нелюдського знищення України, вона виконувалась у вигляді 7-годинної композиції-інсталяції з 14:00 до 21:00 зі студії телерадіокомпанії ВЕЖА міста Івано-Франківськ. В цьому місті композитори знаходяться в евакуації. Під час виконання п’єси було здійснено бомбардування маріупольського драматичного театру», - розповіла вона.

За словами Дятел, сучасне українське мистецтво може підтримувати силу українського голосу в міжнародній спільноті. «Люди дуже швидко втомлюються від трагічних новин та можуть несвідомо їх ігнорувати. Нашу музику мають чути, наші вистави мають бачити. Комунікація зі світом має відбуватись різноманітними методами», - зауважила вона.

Продюсерка наголосила, що після п’єси “Маріуполь” розпочалася активна підготовка до міжнародної презентації Археологічної опери Chornobyldorf Романа Григорів та Іллі Разумейка: «Ведемо перемовини з партнерами; плануємо логістику репетицій з командою, люди в якій знаходиться зараз в різних містах. Найближча вистава запланована на 23 травня в Нідерландах на відкритті O.Festival». 

20 березня частину п'єси було представлено в Нью-Йорку на Фестивалі української сучасної музики (Ukrainian Contemporary Music Festival). Там композитори мали наживо виконувати постапокаліптичну Чорнобильдорфську партіту, однак через війну не змогли дістатись до Нью-Йорка, а тому надіслали 45 хвилинну частину п'єси Маріуполь.

«Маріуполь - інтернаціональне, мультикультурне, вільне українське місто. Знищення Маріуполя - кримінальний, військовий та моральний злочин, який супроводжується самою цинічною та чорною пропагандою з боку терористичного угрупування під назвою російська федерація. Правда переможе! Мирне небо, красиві вільні люди в кав'ярнях, фестивалі та картинні галереї повернуться до цього міста, Маріуполь вистоїть. Україна переможе”, - переконаний композитор, режисер засновник лабораторії сучасної опери Opera aperta Ілля Разумейко

Водночас Роман Григорів додав, що коли планувалася трансляція п'єси, то думали про те, чи не доведеться переривати 7-годинний перформанс на повітряні тривоги.

«Адже саме тривалість твору, це нескінченний програвання схожих патернів впродовж 7 годин, була центральною художньою ідеєю перфомансу. Але коли ми почали грати, то думали лише про події в Маріуполі. Саме в цей день бомбили Маріупольський театр…Музична тканина цього твору була перманентно насиченою та тривожною - здається, це показувало емоційний стан багатьох українців. Усі ліричні розділи тривали недовго та раптово переривались щільними кульмінаціями, під час яких рвались струни», - резюмував він. 

Як повідомлялось, у Чернівцях на вулиці Ольги Кобилянської актори обласного театру ляльок зіграли виставу про сучасну боротьбу українського народу проти російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-