Вишитий фоліант майстрині з Рівного побив світовий рекорд

Вишитий фоліант майстрині з Рівного побив світовий рекорд

Укрінформ
Вишите Євангеліє від Матвія, створене рівненською майстринею Оленою Медведєвою, визнали світовим досягненням.

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби Рівненської облдержадміністрацїії.

«Авторка рукотворних арт-буків потрапила у книгу «Національний реєстр рекордів України 2022». У видання внесли одразу два її рекорди, один із яких – світовий. Євангеліє від Матвія визнали найбільшою у світі книгою, вишитою вручну. Над створенням унікального фоліанту Олена Медведєва працювала упродовж двох років. Рукотворна книга налічує 60 сторінок і важить 9 кг 400 гр», - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що Євангеліє вишите по-особливому - майстриня використовує авторські літери, які виконує у техніці стебнівки. Цей шрифт вона запатентувала. Під час роботи жінка використовувала червоний та чорний кольори. А перша літера зроблена з візерунком – рослинним орнаментом.

До речі, в першодрукаря Івана Федорова теж було схоже оформлення Біблії. Рекордне Євангеліє знаходиться в Літературному музеї Уласа Самчука у Рівному, власне, як і всі креативні книги майстрині Олени Медведєвої.

Побачити вишитий фоліант, який став світовим рекордом та сфотографуватися з ним можна вже наступного тижня.

Як повідомляв Укрінформ, Олена Медведєва відома як авторка оригінальних книг, серед яких - мереживна, різьблена, вишита, солом’яна, шкіряна, бурштинова.

Її колекція налічує десятки вишитих арт-буків. Це і чотири Євангелія, і твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Адама Міцкевича, Івана Франка, Ліни Костенко та інших відомих авторів. Майстриня створює як фоліанти, так і книжкові мініатюри.

Фото: Рівненська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-