Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Книги, які обов’язково варто прочитати журналістам (і не тільки)

Книги, які обов’язково варто прочитати журналістам (і не тільки)

Поради від Комісії з журналістської етики

З 13 по 19 грудня в Україні, за ініціативи Українського інституту книги, проходить Національний тиждень читання. Комісія з журналістської етики долучається до ініціативи та вітає захід, який має на меті залучення українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек. Члени Комісії, яка є органом саморегуляції журналістів та редакцій в Україні, радять книги, які обов’язково варто прочитати кожному журналісту та журналістці.

1. Книга "Обмін розумів" ("Mindswap") Роберта Шеклі.

“Усім колегам раджу прочитати роман (дарма що його зазвичай визначають як повість) Роберта Шеклі "Обмін розумів" ("Mindswap"). Це оповідь про те, як будь-яка людина може потрапити до Спотвореного Світу: небезпека тут у тому, що все довкола видається таким, яким належить бути, хоча насправді багато що суперечить людській природі. Але людина у Спотвореному Світі не здатна відрізнити удаване від справжнього, і, отже, втрачає здатність до свідомих дій. Сподіваюсь, ми ніколи не творитимемо Спотворений Світ для нашої авдиторії", – радить очільник Комісії вже другу каденцію – теле- і радіоведучий Андрій Куликов.

2. Книга “Як спілкуватися з психами. Правила взаємодії з неадекватними й нестерпними людьми у вашому житті” Марка Ґоулстона.

"Радила би почитати книги про критичне і структуроване мислення. Також раджу прочитати книгу Марка Ґоулстона «Як спілкуватися з психами. Правила взаємодії з неадекватними й нестерпними людьми у вашому житті». Тому що з власного досвіду знаю: неадекватних людей, які не мають уявлення про етичні стандарти, мораль і закони, вистачає. Навіть на високих посадах, згадайте, як нещодавно голова правління Укрексімбанку спілкувався з журналістами Радіо Свобода. Журналістам важливо знати, як поводитися з такими людьми", – радить Світлана Остапа, голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, членкиня КЖЕ.

3. Збірка «Ліна Костенко. Триста поезій» Ліни Костенко.

"Щоб бути класним журналістом, мусиш добре знати життя і людей. Новому поколінню часто бракує такого досвіду, якого не отримаєш у віртуальному світі. Є один секрет: читайте художні книги, вивчайте людей та закони життя. Збірка, яка вже два роки є настільною для мене, – «Ліна Костенко. Триста поезій». В цій книзі є все: досконале знання психології; вміння називати незручні речі своїми іменами; хірургічна точність слів; образне мислення; увага до кожної деталі та фокус на людині, на її потребах і почуттях. Власне, цей перелік вирізняє і хорошу літературу, і хорошу журналістику", – радить Ліна Кущ, Перша секретар Національної спілки журналістів України, членкиня КЖЕ.

4. «Beyond Powerful Radio: A Communicator's Guide to the Internet Age» Valerie Geller.

"Раджу почитати книгу медіаконсультантки Valerie Geller «Beyond Powerful Radio: A Communicator's Guide to the Internet Age». Це корисні поради й досвід радіожурналістики та радіоменеджменту, написаний простими зрозумілими словами, особливо для тих, хто працює на радіо та в онлайн-медіа. До речі, я радий, що у 2019 році побував на WABC radio в Нью-Йорку, де авторка книги працює програмною директоркою", – радить Дмитро Хоркін, член правління (з радіомовлення) Національної суспільної телерадіокомпанії України, член КЖЕ.

5. Книги «Чому не варто боятися фемінізму?» та «Захисники галактики: влада і криза в чоловічому світі» Тамари Марценюк.

"Довіра аудиторії медіа – не можлива без дотримання журналістських стандартів та етики. Норми нової етики охоплюють гендерночутливу журналістику. Тобто здатність визнавати існуючі гендерні відмінності, наявність у суспільстві дискримінації за ознакою статі, проявів нерівності та враховувати ці аспекти у своїх матеріалах. Щоби краще зрозуміти цю тематику, раджу книги української соціологині, доцентки Києво-Могилянської академії Тамари Марценюк. Зокрема «Чому не варто боятися фемінізму?» (2018 р.) та «Захисники галактики: влада і криза в чоловічому світі» (2020 р.). У книгах авторка у науково-популярній формі розповідає як швидко й безболісно позбутися стереотипів про фемінізм",- радить Ліза Кузьменко, голова ГО “Жінки в медіа”, членкиня КЖЕ.

6. Книга “Методи аналізу тексту та дискурсу” Стефана Тічера, Майкла Мейера, Рут Водак та Єви Веттер.

"Це книга, яка допоможе журналістам розібратися в хитросплетіннях сучасних теорій комунікацій у яких нам, журналістам та редакторам, відводиться своє "місце". Я ж впевнений, що наше завдання – викривати ці комунікаційні системи, збудовані піарниками, радниками, всілякими помічниками та доносити аудиторії справжні мотиви тих, хто "говорить". У тому числі знаходити приховані наративи та елементи кампаній впливу на громадську думку", – радить Олексій Мацука, голова правління «Донецького інституту інформації», член КЖЕ.

7. Роман “Маг” Джона Фаулза.

"Читати для журналіста, як дихати. Читати літературу різну, наукову, художню, нон-фікшн… Без цього не можливе професійне становлення, розвиток критичного мислення. Але в цьому конкретному випадку я дуже рекомендую читати Джона Фаулза, британського письменника-постмодерніста. Сьогодні його прізвище дещо призабуте. Можливо, хтось його пам’ятає завдяки екранізованим «Колекціонер» та «Коханка французького лейтенанта». Але я б радила прочитати роман «Маг» (український переклад вийшов у 2016 році). Я читала його до того, як ми вступили в епоху гібридності та постправди. І, мабуть, тому він тоді справив на мене колосальне враження. Бо в ньому якраз витворений отой світ, в якому правда і вимисел та брехня настільки переплелися, що втрачається відчуття реальності. Дуже складно в такому світі зберігати здоровий глузд та психологічну стійкість. Чи це можливо і як, прочитаєте в романі", – радить Діана Дуцик, виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації, членкиня КЖЕ.

8. Книга "Витоки політичного порядку" Френсіса Фукуями.

“Книга цікава у першу чергу тим, що мотивує замислитися про те, якою має бути держава у сучасному суспільстві. В ній багато цікавих історичних фактів і не менш дискусійних питань про політичний устрій. Сьогодні це точно актуальна тема в Україні, і не тільки для журналістів”, – радить Сергій Гузь, редактор сайту “Пильний погляд” (м.Кам’янське Дніпропетровської області), член КЖЕ.

9. Книга "Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими" Томаса Ніколса.

"Важко порадити щось одне, зараз видають багато книжок, які допомагають в житті та професії. Деякі з них – про ремесло. От, наприклад, "Текст-пекс-шмекс. Магія переконливих текстів" Вільяма Зінсера. А інші допомагають ширше подивитися на сучасні тенденції в медіа та суспільстві. Саме такою я вважаю книгу "Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими" науковця Томаса Ніколса в чудовому перекладі Євгенії Кузнєцової", – радить Тетяна Лебедєва, почесна голова Національної асоціації медіа (НАМ), членкиня КЖЕ.

10. Книга “Вся президентська рать” Боба Вудворда і Карла Бернстина.

Рекомендую прочитати “Вся президентська рать” (англ. All the President's Men) Боба Вудворда і Карла Бернстина. Хрестоматія для журналістів, які хочуть зайнятися розслідуваннями. Знятий ще художній фільм 1976 року режисера Алана Пакули", – радить Олег Хоменок, член ради директорів у GIJN – Global Investigative Journalism Network, членк КЖЕ.

11. Книга “Процес безперервного удосконалення” та “Справа не у везінні” Еліягу Голдратта.

"Рекомендую одразу дві книги за авторством Еліягу Голдратта – це Ціль та Ціль-2. Перша називається «Процес безперервного удосконалення», а друга – «Справа не у везінні». Це точно: успіх наших проєктів – не у тому, що нам пощастило, а у тому, що ми правильно розставили акценти та пріоритети. Кожен журналістський матеріал – це окремий проєкт, більший або менший за масштабом. Тому, щоби бути успішним у своїй справі варто прочитати цей бізнес-роман Еліяху Голдратта. Попереду свята, часу буде вдосталь. Скористуйтеся «ковідною тисячею», придбайте книгу та будьте успішними у тому, чим займаєтеся!", – радить Олексій Погорелов, президент Української Асоціації Медіа Бізнесу, член КЖЕ.

Гасло національного тижня читання: "Знайди свою книжку!". Ми впевнені, що серед запропонованого переліку – кожен і кожна знайдуть для себе корисне.

#тижденьчитання   #знайдисвоюкнижку

Комісія з журналістської етики

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-