На Закарпатті видали перший том листування письменника Чендея

На Закарпатті видали перший том листування письменника Чендея

Укрінформ
На Закарпатті презентували перший том листування відомого українського письменника ХХ століття, автора сценарію культового фільму "Тіні забутих предків" Івана Чендея.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів літературознавець, професор Сидір Кіраль, що упорядковує архів письменника.

"Перший том "Листування Івана Чендея" презентували в Ужгороді, де жив та працював письменник, де досі живе його родина, де в родинному будинку зберігся архів Чендея, з яким я й працюю. Загалом плануємо видати 10 томів, наразі другий та третій уже набрані та готові до друку, із іншими продовжимо працювати протягом наступних трьох років," - сказав він.

За словами професора Кіраля, за життя Чендей був дуже відомим письменником. Причому не лише в Ужгороді, Львові чи Києві, а й у Москві.

“Не кожному письменнику в ті часи таланило, щоб після виходу його твори були перекладені та опубліковані у всесоюзному на той час виданні “Дружба народов”, а потім виходили окремими виданням із супроводом знаних тоді критиків, так, свого часу літературознавець Корабельников назвав твір Чендея “верховинський король Лір”. Утім, ім'я Чендея в радянський час було викреслено із активного літературного життя майже протягом 9 років, його не друкували. Було відкрито дві справи на Чендея - за роман “Птахи полишають гнізда” та збірку новел “Березневий сніг”. Місцева партократія ненавиділа його за те, що не боявся називати речі своїми іменами.” - каже Кіраль.

Спадщина Чендея не перевидавалася з часів Незалежності, і зараз вже нащадки письменника відвойовують його імідж. Відтак, потреба у публікації листів є дуже на часі.

“Якщо ми візьмемо цей жанр - листи — в контексті історії української літератури, то треба сказати, що вони дуже цінні. Ми бачимо тут Чендея як філософа, громадського діяча, літературного критика. У першому томі опубліковане листування із Віктором Костюченком, Іваном Дзюбою, Леонідом Коваленком та Костем Волинським. Це гроно вчених і критиків, авторитетних у свій час і сьогодні. Робота важка, бо вимагає коментарів. Наприклад, листування із Іваном Дзюбою — це 66 сторінок тексту і 114 сторінок коментарів." - каже професор Кіраль.

Зі слів Кіраля, книги можна придбати у родини Чендея в Ужгороді, через Фейсбук-сторінку письменника.

“Наразі примірники книги закупили в Наукову думку, книги замовляють по регіонах України, полетіли у Канаду, Прагу. Чендея добре знають, навіть попри забуття.” - каже літературознавець.

Також у цьому році на Закарпатті видали "Щоденник" Івана Чендея.

Щороку в травні в Ужгороді проводять літературний конкурс малої прози на премію Івана Чендея та літературний фестиваль його імені.

Іван Чендей народився 20 травня 1922 року у селищі Дубове на Тячівщині, це - відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії. Відомий також як кіносценарист, автор сценарію фільму “Тіні забутих предків”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-