У Харкові на виставці «Зустріч поколінь» демонструють роботи етнічних німців-художників

У Харкові на виставці «Зустріч поколінь» демонструють роботи етнічних німців-художників

Фото
Укрінформ
Понад півсотні робіт двадцяти художників України німецького походження представлено на  виставці "Зустріч поколінь" до 80-річчя депортації німецького населення до СРСР. 

Експозицію розгорнуто в інформаційно-виставковому центрі "Бузок" під дахом Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

... Живопис, графіка, фото на полотні, ілюстрації до книг об'єдналися у представлених на виставці циклах робіт "Німецький Київ", "Німецька Одеса", "Німецький Дніпро". Серед авторів робіт - лауреат Шевченківської премії, заслужений художник України Віктор Севернєв з Миколаєва, заслужений художник України Гаррі Руфф із Макіївки, Галина Пензарєва-Мартін з Білої Церкви, Петро Алексєєв-Мартін з Хмельницького, Тетяна Юшко з Євпаторії, харків'яни Євген Карпенко-Фаст та Олена Ермантраут. У їхніх роботах відбилися почуття, навіяні пам'яттю про трагедію етнічних німців, вимушених з початку 40-х років, у період депортації, залишити рідні краї та стати вимушеними в'язнями трудових таборів у Сибіру та Заполяр'ї, працюючи по 16 годин на шахтах та копальнях, а також на будівництві народного господарства країни.

У Харкові відкрилася виставка художників України німецького походження / Фото: Редпост

"Моя сім'я причетна до трагічних подій давніх років. Батько та два брати в результаті трудової мобілізації потрапили до "Челяблагу", працювали на відновленні заводів, евакуйованих із заходу країни. Батько помер від виснаження у віці 44-х років, старший брат Йоганн чи Ваня - у 23 роки Ще один брат - Семен - хоч і виїхав після трудового табору в Омську область, був змушений тривалий час відмічатись у комендатурі, пам'ять про депортацію назавжди залишиться в серцях українців-етнічних німців. Ми, як ніхто інший, прихильні до толерантності, поважаємо і цінуємо українську культуру та готові своєю творчістю, яка представлена ​​і на цій виставці, залишити у ній німецький слід", - каже голова Харківського товариства німців "Відергебурт" ("Відродження"), що об'єднує понад 200 етнічних німців, економіст за фахом Андрій Фукс.

Читайте також: У Одеського художнього музею з’явиться філіал

За словами організатора виставки та автора проєкту "Зустріч поколінь" Ангелини Шардт (Миколаїв), нинішня виставка - третій числом показ творчості українських німців у Харкові: "Усього за 10 років реалізації проєкту у різних містах України та зарубіжжя, у тому числі, у Німеччині та країнах Балтії, показано понад півтисячі робіт художників-етнічних німців".

"Проєкт живе. Це наша данина пам'яті про трагедію депортації, коли з 1941 по 1944 рік понад 1,2 млн етнічних німців було репресовано, понад 800 тисяч депортовано, у тому числі 400 тисяч - у Казахстан, Сибір, ​​Воркуту, з них понад 300 тисяч загинули, і це більш як половина з тих, хто опинився в трудових таборах, на жаль, аж до 1974 року етнічні німці-громадяни СРСР не були реабілітовані, проте у виставки - позитивний настрій. Ми пам'ятаємо про минуле, живемо сьогоденням і думаємо про майбутнє", - наголосила Ангеліна Шардт.

Читайте також: Замок на Тернопільщині презентує родинну виставку митців

На відкритті виставки пролунали вітання на адресу її організаторів від почесних гостей – представників влади Харкова та області, а також Генконсульства Федеративної Республіки Німеччина (Донецьк-Дніпро).

Виставка проходить з урахуванням вимог карантину та триватиме 10 днів.

Фото: Редпост

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-