У Мистецькому арсеналі покажуть перформанс про художницю-авангардистку

У Мистецькому арсеналі покажуть перформанс про художницю-авангардистку

Фото
Укрінформ
Перформанс «EXTER.Live», присвячений всесвітньовідомій художниці-авангардистці Олександрі Екстер, покажуть 22 жовтня в Мистецькому арсеналі в межах проєкту “Футуромарення”.

Про це Укрінформу повідомили організатори проєкту.

«Імерсивний сontemporary dance перформанс «EXTER.Live» відбудеться 22 жовтня о 20.00 в межах презентації книжки Георгія Коваленка «Олександра Екстер» видавництва «Родовід». Він народився з бажання не просто дослідити творчість художниці-авангардистки Олександри Екстер, а й зробити новий твір, натхнений інноваційними ідеями мисткині. Дати імпульс триванню цих ідей у часі. Перекласти їх на мову сучасного танцю», - йдеться у повідомленні.

Перформанс «EXTER.Live» / Фото Сергія Мельниченка та Анатолія Сачівка

Хореограф шоу Стефанія Нолл (США) так описує свою ідею: «Наш перформанс про те, як подивитися на мистецтво 100-річної давності поглядом сучасної людини. Як 100 років тому Анатоль Петрицький, Олександра Екстер говорили про необхідність подивитися в історію і черпали ідеї з бароко і ще давнішого мистецтва і прагнули на цій основі зробити щось для майбутнього, так і ми — дивимося назад, на авангард, і створюємо contemporary art. Це дуже захоплюючий процес».

Читайте також: Одеському художньому музею надали статус національного

Вона зазначає, що «EXTER.Live» не має сюжету, танцюристи ніби живуть у музеї — як картини, як живі виставки, вони є частиною мистецтва. Вони танцюють не про картини Екстер і художників її кола, вони танцюють авангардні ідеї.

У шоу задіяно сім українських і троє американських танцівників (з KYIV MODERN-BALLET Theatre, Totem Dance Theatre, Ballet BC, Sleep No More). Репетиції на дві країни — ще один виклик цього проєкту, але любов до contemporary dance, інтерес до ідей Олександри Екстер і «спільна мова танцю» долають цей виклик. Тим більше, сама Екстер часто працювала в інтернаціональних командах — у Росії, Франції, Італії, Великій Британії.

Перформанс створюється в межах виставкового проєкту Мистецького арсеналу “Футуромарення”, присвяченого темі футуризму в Україні 1910–1930-х років як мистецького експерименту та системи ідеологічних поглядів новітньої доби. Тому всі танцювальні номери контекстуалізовані, вписані в простір і пов’язані з творами Екстер і художників її кола, експонованими в кожній залі. Шоу складається з сольних номерів, які відсилають то до пошуків перших авангардистів — «боротьба з гравітацією», «розподіл ваги в невагомості» (Малевич), то до лялькових персонажів з творів Петрицького, Екстер та інших авангардистів, то до контрасту суворої, жорсткої, індустріалізованої форми і форми вільного потоку, то до взаємодії тіла й одягу.

Читайте також: У лаврській дзвіниці покажуть перформанс «Вертеп. Необарокова містерія»

Як повідомляється, fashion-дизайнер Федір Возіанов створив для перформансу колекцію XTR, що складається з 10 суконь-картин, в якій він рефлексує на тему ідей авангарду, деконструкції полотен Олександри Екстер і по-своєму експериментує з динамікою зображень. Діалог із творчістю Олександри Екстер продовжує «авангардистську лінію» Возіанова: раніше він працював з мистецькими ідеями і формами Казимира Малевича й Олександра Архипенка. «Для мене як для дизайнера дуже цікаво попрацювати з творами Екстер у контексті пошуку подібностей та протилежностей між дизайном і мистецтвом», — коментує колаборацію Возіанов.

Тему взаємодії одягу й тіла в руслі ідей авангарду продовжує колекція капелюшків Лідії Захарченко.

Фільмує перформанс відомий хореограф, режисер і лідер танцювальної команди Apache CREW Анатолій Сачівко.

Читайте також: У Харкові відбулася прем’єра авангардної опери «Вишиваний. Король України»

За його словами, його надихає сміливість у рішеннях перформансу, в них є синтез тенденцій часу, якими були захоплені митці початку ХХ століття з оточення Екстер, особливо подобається Богомазов - у важкі, жорстокі часи ці люди намагалися жити і бути собою, створювати світи через образи в мистецтві.

Тизер перформансу Анатолія Сачівка інтегрований у рекламну кампанію проєкту, зокрема на фасаді ТРЦ Gulliver. 

Перформанс «Екстер. Live» і монографія Георгія Коваленка «Олександра Екстер» — дві частини проєкту видавництва «Родовід» «Авангард Олександри Екстер: київський період», що здійснюється за підтримки УКФ і PMBA-14, групи випускників kmbs та їхніх друзів.

Читайте також: У Києві показали оперу, написану за допомогою штучного інтелекту

Як повідомляв Укрінформ, Мистецький арсенал відкрив у п’ятницю, 15 жовтня, об 11:00 виставковий проєкт «Футуромарення» про яскравий спалах авангарду – український футуризм.

Виставка займає 4 тисячі квадратних метрів Мистецького арсеналу. На ній представлені майже півтисячі експонатів. Це і знакові, і маловідомі твори з 19 державних інституцій культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) та 8 приватних колекцій, архівні документи, фотографії, ігрові та хронікальні кінострічки. Зокрема, це єдині збережені в Україні супрематичні вишивки Ніни Генке-Меллер, твори Давида Бурлюка, Вадима Меллера, Олександра Богомазова, Марії Синякової, Бориса Косарева, Сандро Фазіні, Василя Єрмилова, кінокамера і фільми Євгена Деслава. На виставці глядачі побачать реконструкцію сцени з вистави Ігоря Терентьєва «Дивак», мультимедійну інсталяцію «Поезомалярство» на вірші Михайля Семенка.

У межах проєкту відбудуться спеціальна концертна програма «Фокстроти» письменника і дослідника літературного футуризму Сергія Жадана з Юрієм Гурджи; перформанс Алли Загайкевич «Музика футуризму»; імерсивний перформанс-презентація «EXTER.Live»; перегляди фільмів, лекції, зустрічі, освітня програма для дітей, підлітків та дорослих.

Проєкт триватиме до 30 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-