Від А до Я. Найкращі українські абетки

Від А до Я. Найкращі українські абетки

Укрінформ
Топ-10 українських абеток, які сподобаються малюкам та їхнім батькам

Напередодні першого вересня ми зробили огляд абеток, котрі українські видавці підготували для своїх маленьких читачів. На полицях книгарень їх ціле розмаїття – вони якісні, яскраві, кольорові, барвисті, добрі, веселі, цікаві, пізнавальні й справді здатні захопити уяву дитини, щоб на все життя прищепити їй любов до читання. Пропонуємо нашу десятку найкращих українських абеток.

Абетка. Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»

Одна з найзнаковіших книжок видавництва, з якої власне й почалася його історія. Це видання «Абетки» проілюстрував Кость Лавро – головний художник «А-ба-ба-га-ла-ма-ги». До книги увійшли популярні вірші, відомі багатьом поколінням українських дітей, а також нові твори. Упорядкував книжку Іван Малкович.

У продажу з 1 вересня 1999 року.

Родинна абетка. Авто Мар'яна Савка, ілюстрації – Володимир Штанко, «Видавництво Старого Лева»

Фото: Видавництво Старого Лева
Фото: Видавництво Старого Лева

«Родинна абетка» – це книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства, і про щастя просто бути. 

Українська абетка та казки в ілюстраціях Георгія Нарбута. Видавництво «Фоліо»

Видатний український художник-графік Георгій Нарбут (1886-1920) за своє недовге життя (а прожив він усього 34 роки) устиг зробити дуже багато – був ілюстратором, автором перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок) та проєкту герба Української держави, одним із фундаторів і першим ректором новоствореної Української Академії Мистецтв, автором двох версій «Української абетки».

За радянських часів його ім’я було під забороною. У 2019 році видавництво «Фоліо» репродукувало всі оригінали абеток 1917 та 1919 років, а також ілюміновані відомим графіком друкарські відбитки.

Абетка з секретом. Автор Олена Забара, «Видавництво Старого Лева»

Фото: Видавництво Старого Лева
Фото: Видавництво Старого Лева

Ця Абетка цікава тим, що дитина, вивчаючи літери, може використовувати тактильну й асоціативну пам’ять: проводити пальчиком по своєрідних «канавках» літер і шукати у віконцях зображення предметів чи істот на кожну літеру. Інтерактивна і красива книжка для малят зробить навчання грою, а гру – навчанням.

Фігурки для зображень, фото яких розміщені у книзі, пошила з фетру Олена Забара.

Абетка для малят про звірів та звірят. Автор Володимир Верховень, видавництво «Vivat»

Фото: Vivat
Фото: Vivat

На сторінках книжки дитина познайомиться не лише з буквами українського алфавіту, а й з різними тваринами: єнотом, черепахою, тюленем, пантерою, оленем та багатьма іншими. Про кожну тваринку є віршик, його можна вивчити з дитиною для кращого запам`ятовування літери. Як доповнення в кінці книги є лічилки, які допоможуть познайомитися з цифрами від 1 до 10.

Абетка. Автор Ірина Фесюк, видавництво «Ранок»

Картонки серії «Перші кроки» цього видавництва мають цікавий незвичайний формат: з обкладинки на вас «дивляться» всі герої, які визирають зі сторінок. Добрі вірші, яскраві ілюстрації, оригінальний формат обов’язково захоплять вашого малюка.

Квіткова абетка. Автор Володимир Верховень, ілюстратор М. Касперська, видавництво «Талант»

Фото: mama-znaet.com
Фото: mama-znaet.com

Автор пропонує малюкам вивчити абетку за допомогою квітів. Добрі віршики й цікава інформація про рослини стануть у нагоді дорослим, що прагнуть допомогти дітям вивчати літери легко і з задоволенням. Книжка яскраво проілюстрована.

Весела абетка. Автор Світлана Ходос, видавництво «Зірка»

Фото: Видавництво Зірка
Фото: Видавництво Зірка

Окрім того, що віршики озвучуються, зображення у ній – оживають і малюк вчить літери, навіть якщо книга не є його улюбленою іграшкою, а сферою його зацікавлення є батьківський гаджет! Навчання не може бути нудним – «Весела абетка у віршах» тому доказ.

Багаторазова навчалка. Абетка. Автор Дмитро Турбаніст, ілюстратор Дар'я Шамоліна, видавництво «Кристал Бук»

У цій абетці допомагати вивчати букви дитині будуть кумедні монстрики, які потребують допомоги. Нехай ваш малюк спробує знайти й обвести фломастером усі заховані на сторінках літери, а потім відшукати предмети, у назвах яких вони вживаються.

Конотопська абетка. Автор Людмила Горова, ілюстрації – Нікіта Тітов, видавництво «Люта справа»

«Конотопською абеткою» вирішили привітати на День знань усіх першокласників об’єднаної територіальної громади в Конотопі на Сумщині. Ця абетка видана не для продажу, але місто, започаткувавши таку патріотичну традицію, сподівається, що її підхоплять інші населені пункти України.

Знайомлячись із літерами, діти зможуть познайомитися й з історією рідного краю, його визначними місцями, прізвищами відомих конотопців, основами державності та символами України.

Любов Базів. Київ

Перше фото: center.ucu.edu.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-