На Хортиці пройшов один із концертів циклу «Український передзвін. Карильйон і бандура»

На Хортиці пройшов один із концертів циклу «Український передзвін. Карильйон і бандура»

Фото
Укрінформ
На Хортиці на території історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" за підтримки Українського культурного фонду відбувся один з концертів циклу "Український передзвін. Карильйон і бандура".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Запорожці вперше почули та побачили єдиний в Україні пересувний музичний інструмент, що має назву карильйон. Єдина українська дипломована карильйоністка Ірина Рябчун разом із Прикарпатським квартетом бандуристок "Ґердан" відіграли концерт в рамках українського мистецького проєкту "Український передзвін".

На Хортиці вперше лунав карильйон та бандура / Фото: Ольга Звонарьова, Укрінформ

"Унікальна програма, метою якої є показати поєднання західноєвропейського інструмента карильйон і української культури. Програму готували спеціально", - сказала доктор мистецтвознавства, професор, керівник квартету бандуристок "Ґердан" Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Віолета Дутчак.

За її словами, колектив вперше приїхав до Запоріжжя. Це місто називає "містом сили та духу".

Карильйоністка Ірина Рябчун додала, що запорожці почули близько 15 композицій. Музичний інструмент, на якому вона грає, продовжує передзвін баштових годинників. Ще в XVI- XVII ст. карильйон став існувати як окремий інструмент. Він має спеціальну клавіатуру, дуже динамічний.

Цей інструмент виготовили брати Ботвінко. Один з них - Сергій - також приїхав до Запоріжжя.

"Майже 10 років створювали саме цей інструмент. Він складається з 50 дзвонів. Має 4 повні октави", - розповів Сергій. Дзвони вилиті лише з міді та олова. Великі дзвони брати Ботвінко присвятили своїм батькам, менші – собі, дітям і онукам. На дзвонах є "імена": найбільший - Володимир - важить 280 кг.

Читайте також: Ткаченко подякував організаторам, артистам і технічним спеціалістам за «Ковчег: Україна»

"Цей інструмент вже 500 років знають в Європі, а в Україні - лише 23 роки. В Україні є лише 7 карильйонів, 5 з них - у Києві", - додає Ботвінко.

Він сподівається, що завдяки таким концертам, подібних інструментів у нашій країні побільшає.

Загалом "Український передзвін" має пролунати у 10 містах України (5 з них це Івано-Франківська область), а також у Запоріжжі, Чернігові, Києві, Львові, Кам'янець-Подільському.

За словами музикантів, всі концерти проходять у знакових і знаних місцях, аби показати велич України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-