Іван Марчук пояснив, чому забрав свої полотна з музею в рідному селі

Іван Марчук пояснив, чому забрав свої полотна з музею в рідному селі

Укрінформ
Народний художник України вважає, що його роботи зберігалися у музеї в рідному селі на Тернопільщині у незадовільному стані, тому він їх забрав назад.

Про це, передає Укрінформ, митець повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Моя Москалівка. Відлуння... Школа із середньої стала початковою. Ентузіасти, причетні до створення музею, з роботи звільнені. Кімнатки меморіального музею вологі (опалення взимку відсутнє), охорона відсутня. Оригінали наданих для експонування творів довелося забрати. На більшості з них відбилися наслідки несприятливих умов зберігання. Вони складуть основу державного музею,.. якщо він буде», - повідомив Марчук.

Водночас він також написав, що у нині Москалівці зібрано чимало меморіальних речей, фотографій, розроблено змістовні, зворушливі екскурсії. Художник передав для експозиції два десятки принтів на полотні зі своїх картин.

Читайте також: Національному музею історії України подарували унікальну сокиру з тризубом

«Чи буде кому (і для кого) те демонструвати та зберігати?.. Дорога до села вся у вибоїнах і канавах. Але то моя рідна дорога додому..», - додав митець.

Як повідомляло агентство, 18 серпня 2021 року відомий український художник Іван Марчук зі скандалом забрав свої картини з єдиного музею, створеного на його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі на Тернопільщині.

Також повідомляється, що Лановецька міська рада не забороняла Івану Марчуку забирати твори мистецтва, автором яких він є. Однак за його відсутності двоє осіб вандальськими способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку.

Читайте також: У замку на Тернопільщині експонують живописні полотна про Пінзеля

Після приїзду правоохоронців до музею прибув і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника, його творами має милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Раніше повідомлялось, що Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука». Таким чином глава держави підтримав ініціативу представників творчої спільноти щодо створення у місті Києві музейно-культурного центру сучасного мистецтва, де будуть представлені роботи відомого художника.

Іван Марчук – лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Народився у селі Москалівка на Тернопільщині.

Читайте також: У Вінниці назвали переможців V Міжнародного пленеру «Кращий художник»

У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав в Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph. Доробок митця налічує близько 5 тисяч творів, він презентував понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Його полотна цінують вітчизняні та іноземні колекціонери. Зокрема, у 2020 році картина Івана Марчука «Човни цвітом поросли» була продана за 56 тисяч доларів. А пейзаж «Золота ніч» цьогоріч проданий на аукціоні за 96,8 тисячі доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-