На Вінниччині пройде етнофестиваль на честь фольклористки Насті Присяжнюк

На Вінниччині пройде етнофестиваль на честь фольклористки Насті Присяжнюк

Укрінформ
На Вінниччині у суботу, 14 серпня, у м. Погребище відбудеться етнографічний фестиваль «Світанки над Россю» зі вшанування пам'яті фольклористки Насті Присяжнюк.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в управлінні культури та креативних індустрій Вінницької ОДА.

«Фестиваль відбудеться на малій Батьківщині Насті Присяжнюк, відомої української фольклористки. Зібрані нею унікальні подільські плачі зберігаються у Лондонському музеї, а її земляки і досі співають зібрані нею пісні та переказують казки. Тому саме у Погребищі проводиться такий захід зі вшанування її пам'яті. Це буде справжнє свято українського народного мистецтва та промислів», - повідомили у департаменті.

У відомстві зазначили, що на фестиваль зберуться фольклорні гурти та народні майстри з Вінниччини та гості з інших регіонів країни. Тут можна буде побачити виступи фольклорних колективів, побувати на показі старовинних строїв і відвідати виставку унікального різьбярства і вишитих рушників, а також взяти участь у майстер-класах народних майстрів та скуштувати старовинні обрядові страви.

Гості фестивалю – колектив «Експромт», рок-гурт «Декорум», заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Дарничанка» та гурт «Шпилясті кобзарі» з Києва.

Фестиваль пройде у межах плеяди культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина» до 30-річчя Незалежності України.

Читайте також: На Вінниччині стартував етнофестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь»

Настя Присяжнюк – відома українська фольклористка, педагог і краєзнавиця. За життя вона встигла зібрати і записати понад 6000 народних пісень, 6100 прислів'їв та приказок, 125 плачів і голосінь, а також 4600 казок, переповідок і бувальщин. Переважна більшість цих записів стала надбанням Національної академії наук України. Вона авторка і упорядник чотирьох фольклорно-етнографічних збірок про пісні Поділля, колядки, щедрівки, а також жартівливі та танцювальні пісні. Присяжнюк також автор монографії «Українське весілля в Погребищі — сучасне і колишнє», досліджень «Рось — ріка-трудівниця», «Історія Погребища», про народне харчування, про походження прізвищ і прізвиськ земляків, про сни та їхнє тлумачення, про прикмети погоди.

У 2012 році в м. Погребищі відкрили музей фольклористки Насті Присяжнюк.

Фото: tcb.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-