Палац Потоцьких у Тульчині готують до включення у «Велику реставрацію»

Палац Потоцьких у Тульчині готують до включення у «Велику реставрацію»

Укрінформ
На Вінниччині пам’ятку містобудування та архітектури державного значення «Палац Потоцьких», що у Тульчині, готують до включення у перелік об'єктів «Великої реставрації».

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, передає Укрінформ.

«Палац Потоцьких у Тульчині – перший вінницький об’єкт, який подаємо на «Велику реставрацію» у Міністерство культури та інформаційної політики. «За» одноголосно проголосували на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури ОДА. Мова йде про перший етап реставрації - головного корпусу. Його, насамперед, треба зберегти», - цитує відомство голову Вінницької ОДА Сергія Борзова.

Зазначається, що програму реставрації Палацу Потоцьких вирішено розбити на кілька етапів, починаючи з головного корпусу пам’ятки. При проведенні реставраційних та ремонтних робіт зовнішні контури будівлі і конструктивна схема змінені не будуть. Проєктом передбачені реставрація даху, заміна вікон та вхідних дверей, реставрація фасаду з ремонтом північної тераси портику та ремонтом підлоги вхідної галереї, а також ремонтні роботи у внутрішніх приміщеннях. Внутрішні перепланування проєктом на реставрацію не передбачаються.

Як повідомила у Фейсбуці народний депутат Лариса Білозір, вартість протиаварійного комплексу робіт з ремонту головного корпусу Палацу Потоцьких становить 83 млн грн.

Наразі палац перебуває у комунальній власності Вінницької обласної ради. Його намагалися включити до «Великої реставрації -2021», але на той момент об'єкт відхилили через те, що він не перебуває у держвласності, і відсутність проєктно-кошторисної документації на здійснення реставраційних робіт.

Читайте також: Музей, костел і палац: Львівщина пропонує об’єкти до «Великої реставрації»

Водночас з 2020 року в межах програми Президента «Велике будівництво» на об’єкті «Реконструкція пам’ятки національного значення Палац Потоцького» у Тульчині проводяться роботи з комплексного благоустрою території, а саме: площі перед палацом.

Палац Потоцьких у Тульчині збудований наприкінці вісімнадцятого століття за проєктом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. У часи їхнього володарювання та господарювання це був розвинений ансамбль декількох споруд. Садиба магната мала палац і два бічні флігелі, картинну галерею, бібліотеку на 17 тис. томів і невелику друкарню, а також манеж і стайні, садибний театр, оранжерею і парк на 10 гектарів з назвою «Хороше» (садівник англієць Міллер). Була й мережа каналів і ставків. Галявини парку прикрашали альтанки, фонтани, скульптура. Кількома підземними спорудами, тунелями палац Потоцьких з'єднувався з іншими об'єктами Тульчина. Підземелля залишилися з середньовіччя і використовувалися для схову від нападників, зокрема турків, а також графом Потоцьким у своїх цілях.

Фото: vin.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-