У Чернівцях до 80-річчя Миколайчука відкрили культурно-мистецький центр його імені

У Чернівцях до 80-річчя Миколайчука відкрили культурно-мистецький центр його імені

Фото
Укрінформ
У Чернівцях під час святкування 80-річчя Івана Миколайчука відкрили культурно-мистецький центр його імені.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформ.

"Завершення будівництва центру презентували ще рік тому, а сьогодні ми відкриваємося як установа. З одного боку ми святкуємо 80-річчя із дня народження Івана Миколайчука. І власне те, що зараз тут відбувається, це є подарунок від Івана Миколайчука чернівчанам, гостям краю, тим, хто завітав на його ювілей", - сказав нещодавно призначений керівник центру Іван Бутняк.

Після вуличного перформансу за участю мім-театру з Івано-Франківська, який відбувся на майданчику перед будівлею центру, присутні могли взяти участь у публічній дискусії "Вавилон XXI" в артпросторі "Іван Хаб".

"Після відкриття кожен чернівчанин зможе сюди приходити зі своїми ідеями, з планами реалізації цих ідей для співтворчості. Тому що з одного боку наша місія полягає в тому, щоб створити тут той майданчик, який буде комфортним для творчості, для реалізації культурно-мистецьких проєктів тощо. Також ми будемо організовувати якісь події, які будуть в наших силах. Крім того, ми матимемо таку цікаву опцію, як кіношкола для дітей та підлітків. Це будемо також організовувати влітку, щоб уже з вересня вона повноцінно запрацювала", - пояснив керівник кіномистецького центру.

Крім того, тут також будуть організовувати і показ фільмів, перед якими проводитимуть зустрічі із авторами, режисерами, акторами.

"Це будуть не прості фільми, а цікаві, в першу чергу українські - класика, альтернатива, артхаус. Як мені здається, це те кіно, на яке є запит у Чернівцях. Але обов'язково, окрім власне самого показу фільму, хотілося, щоб також була зустріч із кимось із режисерів, з авторами фільму, з акторами тощо. Зала у нас кіноконцертна - це означає, що заходи можуть бути різного типу. Тобто, можуть бути і концерти, можуть бути і театральні постановки тощо", - додав Бутняк.

За його словами, два дні на тиждень – у п'ятницю і суботу, центр буде працювати в режимі кінотеатру. А в інші дні тижня організовуватимуть інші заходи, щоб максимально наситити культурне життя Чернівців.

У Чернівцях до 80-річчя Івана Миколайчука відкрили культурно-мистецький центр його імені / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Продовження святкування 80-річчя Івана Миколайчука у Чернівцях відбудеться о 18:00. На глядачів чекатиме святковий концерт в кіноконцертній залі центру Миколайчука за участю етногурту «Курбаси», Центру анімаційних мистецтв Оксани Мергут, академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка під керівництвом Йосипа Созанського.

А о 19:30 тут покажуть фільм Івана Миколайчука «Вавілон XX».

Читайте також: Ткаченко радить подивитись фільми Миколайчука

Як повідомляв Укрінформ, напередодні 80-річчя Івана Миколайчука на Ратуші Чернівців вивісили велике панно із зображенням митця.

Іван Миколайчук - видатний український кіноактор, сценарист, режисер і письменник, лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Народився у с.Чорториї Кіцманського району Чернівецької області 15 червня 1941 р. у сім’ї прохідника-залізничника. Зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-