Посол Франції відкрив виставку робіт українського фотографа «Східний пейзаж»

Посол Франції відкрив виставку робіт українського фотографа «Східний пейзаж»

Фото
Укрінформ
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен відкрив виставку світлин українського фотодокументаліста Олександра Глядєлова «Східний пейзаж», розміщену на огорожі французького диппредставництва у Києві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, серія з 14 світлин демонструє сліди війни на Сході України: посічені бойовими снарядами верхівки дерев, обірвані лінії електропередачі, вибиті шибки, понівечені бетонні стовпи.

Радниця з питань культури посольства Франції в Україні – директор Французького інституту в Україні Наталі Берас у коментарі агентству розповіла, що виставка Глядєлова є дзеркальною до виставки французького фотографа Гійома Ербо, яка буде розміщена на огорожі Парламентської бібліотеки на Європейській площі і розповідатиме про події Революції Гідності.

У Києві відкрилася фотовиставка Олександра Глядєлова / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

«В такий спосіб ми матимемо два перехресні погляди - французького й українського фотографів-документалістів - на дві різні події: у Глядєлова - пейзажі розрухи через те, що відбувається на Сході, а у Гійома Ербо - здебільшого портрети учасників Майдану і Революції Гідності. Але їх об’єднує те, що обидва фотографи створюють роботи величезної виразної сили. Вочевидь в обох випадках ці роботи несуть дуже важливий меседж про те, що відбувається в Україні», - сказала Берас.

Читайте також: Книгу «Білоруський Донбас» перекладуть українською

Вона повідомила, що формат пленеру для всіх подій цьогорічного фестивалю «Французька весна» обрано з двох причин: по-перше, після важкої зими це символізує відродження природи, а по-друге, через санітарні обмеження це єдиний спосіб проводити події.

Директор Французького інституту в Україні також поінформувала, що куратором проєкту є Олег Соснов, а сценографію розробив французький сценограф Ігор Уваров.

Олександр Глядєлов, у свою чергу, розповів кореспондентові Укрінформу, що меседж виставки «Східний пейзаж» очевидний: іде війна, це її сліди.

Читайте також: Виставку білоруських художників у Мистецькому арсеналі тепер можна відвідати онлайн

«Я показую те, що насправді існує, і те, як я це побачив, розраховуючи на весь комплекс емоцій, який у нормальної людини може викликати зображення війни, тим більше тієї, яка відбувається на території її країни», - сказав він.

Олександр Глядєлов – фотограф-документаліст із Києва, який висвітлював військові конфлікти та революції, порушував у своїх роботах такі теми, як діти вулиць, епідемії в Україні та за кордоном. Лауреат Шевченківської премії 2020 року за фотопроєкт «Карусель».

Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-