В Ужгороді презентували альбом про закарпатські прикраси з бісеру

В Ужгороді презентували альбом про закарпатські прикраси з бісеру

Фото
Укрінформ
В Ужгороді презентували альбом про жіночі прикраси з бісеру “Монистята на білиньку шию”. Автор дослідження — історик Василь Коцан, директор Ужгородського скансену, автор фото — власкор Укрінформу на Закарпатті Сергій Гудак.

Про це повідомляють у Фейсбуці Ужгородського скансену, передає Укрінформ.

Альбом є продовженням серії публікацій музею, що знайомлять поціновувачів народного мистецтва зі збіркою Ужгородського скансену. Видання містить кольорові фотоілюстрації традиційних народних, а також авторських жіночих прикрас з бісеру із фондової збірки ужгородського скансену, а також зібраних автором впродовж багатьох років під час етнографічних експедицій.

Альбом «Монистята на білиньку шию... Жіночі прикраси з бісеру на Закарпатті» / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

Зазначається, що до альбому також увійшли матеріали зі збірок Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького, Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, Регіонального музею етнографії сіл пониззя р. Тереблі у селищі Буштино Тячівського району, Ясінянського та Великобичківського історико-краєзнавчих музеїв.

Текстову та альбомну частини супроводжують чорно-білі світлини кінця ХІХ – середини ХХ ст., що демонструють жінок в традиційному народному вбранні, до комплекту якого входять прикраси з бісеру.

Читайте також: На Полтавщині створили книжку-розмальовку з опішнянськими орнаментами

Тут представлено традиційні взірці виробів з бісеру долинян, гуцулів, бойків і лемків Закарпаття.

Наголошується, що окремий акцент — на авторських виробах – намисті Ірини Куцик, Меланії Балаж, Марії Купарь, Ольги Ловги та Вікторії Симкович.

Альбом видано в ужгородському "Видавництві Олександри Гаркуші".

Книга стане цікавою для етнографів, мистецтвознавців, музейних працівників, дослідників народного декоративно-ужиткового мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою Закарпаття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-