Шевченківську премію вручать 20 травня — Зеленський

Шевченківську премію вручать 20 травня — Зеленський

Укрінформ
Вручення Шевченківської премії цьогоріч відбудеться 20 травня, у 60-ту річницю її заснування.

Про це повідомив Президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Цей рік – особливий для України. Ми відзначатимемо 25 років Конституції України, 30 років незалежності України, а ще – 60 років від дня заснування Шевченківської премії. Ми ухвалили рішення, що цьогоріч її вручення відбудеться не в традиційні Шевченківські дні, а 20 травня 2021 року – у 60-ту річницю заснування премії. Подробиці – згодом", – зазначив Зеленський.

Читайте також: Президентське подружжя вшанувало пам’ять Тараса Шевченка

Президент також наголосив, що постать Тараса Шевченка неординарна і багатогранна, його творчість є і класикою, і мейнстримом одночасно, а слова мотивують і надихають не одне покоління українців.

Він переконаний, що тим, хто цього ще не збагнув, час усвідомити реальний масштаб постаті Кобзаря, за словами глави держави, неординарної, яскравої, багатогранної та суттєво ширшої від клішованого хуторянського образу старенького дідуся в кожусі.

"Бо Шевченко – це запальна суміш енергії, духу, боротьби, драйву. Його творчість – це і класика, і мейнстрим одночасно. А його слова мотивують, надихають і гартують вже не одне покоління українців. Шевченко – це наша суперзірка. Відомий на весь світ, але особливий для кожного з нас. Там, де Шевченко, – там Україна", – підкреслив Зеленський.

Президент закликає не просто пишатися своїм генієм, а й рухатися далі від того обсягу знань, який ми отримали на шкільних уроках, та відкривати для себе всю повноту його особистості.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 9 березня, у Києві оголосили імена лауреатів цьогорічної Шевченківської премії. Лауреатів визначено у шести номінаціях.

Так, у номінації "Публіцистика, журналістика" лауреатом названо Станіслава Асєєва за роботу "В ізоляції".

У номінації "Кіномистецтво" – лауреат Валентин Васянович із фільмом "Атлантида".

У номінації "Візуальні мистецтва" – Борис Михайлов із проєктом "Випробування смертю".

У номінації "Література" цьогоріч обрано переможницею Оксану Луцишину з романом "Іван і Феба".

У номінації "Музичне мистецтво" — Олександра Андрусик (директорка агенції), Євген Шимальський (співзасновник агенції), Катерина Сула (виконавча продюсерка), музичне агентство "УХО" – цикл "Архітектура голосу".

У номінації "Театральне мистецтво" – Олександр Бегма (композитор), вистава Verba за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Повідомлялося також, що урочиста церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року відбудеться 22 травня у Каневі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-