Мерія Лієра вибачиться за суд над «останньою відьмою Бельгії»

Мерія Лієра вибачиться за суд над «останньою відьмою Бельгії»

Укрінформ
Мерія бельгійського міста Лієр встановила пам’ятний знак на місці публічної страти "останньої відьми Бельгії", яку спалили 430 років тому.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише видання «The Brussels Times».

"Відвідувачі міста, яке є відомим орнаментним годинником, що складений з квітів, побачили пам’ятний камінь на центральній площі міста на знак згадки про спалення на вогнищі "останньої відьми Лієра" 20 січня 1590 року", - йдеться у публікації.

Зазначається, що муніципалітет Лієра невдовзі виступить з офіційним вибаченням за звинувачення у чаклунстві, яке наприкінці 16 століття призвело до публічної страти Каталін Ван ден Булке.

Читайте також: Бельгія посилює заходи щодо мандрівників, які повертаються з червоних зон

Як повідомляється, ця жінка, яка мешкала у невеликому місті Ніжлен, після звинувачення у чаклунстві намагалася сховатися у Лієрі, що лише за 10 кілометрів. У той час така подорож могла бути прирівняна до імміграції.

Проте у Лієрі суд інквізиції висунув їй звинувачення у чаклунстві на підставі чуток у її рідному місті, а також тому що її мати незадовго до цього спалили за чаклунство. Два "свідки" під час суду заявили, що жінка не могла прочитати християнські молитви, була причетна до раптової хвороби коня та до пожежі, що зруйнувала один із місцевих будинків. Каталін визнали винною після "зізнання" під тортурами та засудили до спалення на вогнищі. Утім, суд виявив "милість" і дозволив задушити жінку перед спаленням.

Ідея встановлення меморіального знаку та вибачення за неправий суд належить містянам Лієра, які у листопаді минулого року організували інформаційну кампанію у соціальних мережах.

Читайте також: Бельгія хоче прискорити COVID-вакцинацію своїх громадян

Нагадаємо: інквізиція, особливий церковний інститут для розслідування та боротьби з єресями, був заснований, за різними джерелами, у 1184 – 1229 роках. Керувалася інквізиція спеціальними суддями, які мали особливі судові повноваження у питаннях віри. Під час розслідувань до "єретиків" застосовували жорстокі тортури, після чого звинувачуваних часто публічно спалювали на вогнищі.

Фото: europeupclose.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-