Вчені

Вчені "розшифрували" ракові клітини - дослідження тривало понад 10 років

Укрінформ
Група вчених в рамках "Пан-ракового аналізу цілих геномів" (PCAWG) вперше розшифрувала генетичну інформацію всіх видів раку, що може стати проривом у лікуванні онкології.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначається, вчені проаналізували увесь генетичний код 2658 ракових захворювань. За їх словами, рак схожий на пазл зі 100 тисяч фрагментів. Однак до сьогодні дослідникам бракувало 99% цих частинок, щоб зібрати загальну картину причин виникнення раку.

“Науковцям з 37 країн світу знадобилося більше як 10 років, щоб зрозуміти, що відбувається з 99% (частинок — ред.)”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рак — це мутація в ДНК, коли одна з тканин клітини мутує і починає швидко та безконтрольно ділитися, формуючи пухлину.

За словами вчених, рак можуть викликати тисячі різних комбінацій мутацій. Однак в рамках дослідження було з’ясовано, що рак містить, в середньому, від чотирьох до п'яти основних мутацій, які сприяють росту пухлини.

Це потенційно слабкі місця, які можна використовувати при лікуванні, що атакує “драйверну мутацію”. Така мутація призводить до розвитку пухлини.

Читайте також: Вакцину проти коронавірусу можуть випробувати вже за три місяці

Однак, як видається, у 5% ракових пухлин взагалі відсутні “драйверні мутації”. Це означає, що точне місце критичного зламу генетичного коду ще належить встановити.

"Зрештою, ми хочемо використати ці технології для визначення методів лікування, які підходять під кожного окремого пацієнта", - сказав доктор Пітер Кемпбелл з Wellcome Sanger Institute.

За словами доктора Петера Ван Ло з Francis Crick Institute, завдяки даному дослідженню тепер з’явиться можливість розробити нові діагностичні тести, які дозволять виявити ознаки раку набагато більш ранніх стадіях.

Фото: Getty Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-