"Дурний тебе піп хрестив": соцмережі відповіли на "мовну" позицію плюсів

Огляд
Укрінформ
Слова головної продюсерки серіалів та фільмів каналу 1+1 Олени Єремеєвої про українську мову сколихнули й обурили соцмережі.

Представники телеканалу "1+1" під час презентації нового сезону розповіли, що комедії для осіннього сезону канал зняв тільки українською мовою, а всі 7 мелодрам, які показуватимуть навесні – російською.

Такий розподіл на "1+1" пояснюють тим, що українська мова буцімто краще звучить у комедіях, а в мелодрамах її сприймати важко. "Знайти тональність української мови, щоб глядач її сприймав, досить непросто. За нашими спостереженнями, мелодрами українською мовою дивляться гірше, ніж комедії", - цитує Єремєєву "Телекритика". Згодом продюсерка спробувала виправдатися, мовляв, її слова вирізали із контексту. Але соцмережі вже не спинити.

"Я би радила керівникам телеканалів уникати суб'єктивних оціночних суджень на кшталт того, який жанр "виглядає українською мовою" краще або гірше, аби не ображати почуття своєї глядацької авдиторії", - наголосила мовна омбудсменка Тетяна Монахова.

"Ті, хто намагаються повернути українську мову в категорію «кумедні малороси», мають спуститися з великорусского п’єдесталу в реальність", - порадив  віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

"Так виглядає моральне дно", - був небагатослівним ексочільник Держкіно Пилип Іллєнко.

"Не знаю, як там із володінням державною мовою в якоїсь середньостатистичної Антоніни, на яку орієнтується 1+1, але ось це от «артистам пока ещё тяжело работать на украинском языке» — це сором і глибока неповага до суспільства на 28-му році незалежності", - зазначила міністерка освіти та науки Анна Новосад.

"Пропоную не шукати зради там, де її немає. Точніше, є, тільки ця зрада не у словах якоїсь відповідальної за контент каналу 1+1 особи, а в тому, що ціла верства культурних діячів з акторського цеху з прибором клала на мову своїх предків поза межами знімальних майданчиків", - підкреслив письменник Андрій Бондар.

З ним погодилася акторка Ірма Вітовська:

І ще кілька думок:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-