П'ятірка різдвяних страв від Клопотенка

П'ятірка різдвяних страв від Клопотенка

Укрінформ
Кутя з журавлиною, олів’є з грибами і мандариновий лимонад – зірковий кухар розповів, як смачно відсвяткувати Різдво

Ми ще не оговталися від новорічного столу, а вже треба думати, чим смачненьким побавити себе на Різдво! Пропонуємо п’ятірку рецептів святкових страв від переможця шоу «Майстер шеф», ресторатора та кулінарного експериментатора Євгена Клопотенка – вони як завжди прості, смачні й не зовсім звичайні.

Традиційний різдвяний стіл просто неможливо уявити без куті. Напевно, у кожної господині є улюблений рецепт цієї страви. Хтось готує кутю зі звичайної пшениці, хтось використовує рис. А от Клопотенко любить готувати кутю з ячмінної крупи, тобто зі звичайної перловки.

«Я не люблю її відварювати – адже так ніколи не вгадаєш потрібний ступінь готовності, я просто замочую її у воді. Так вона залишається досить пружною, але при цьому повністю готовою. А для пікантного доповнення використовую сушену журавлину, яка дає приємну кислинку», – поділився відомий кулінар своїми секретами.

«Кутя з перловки з журавлиною – однозначно мій різдвяний фаворит», – зізнався він.

Як приготувати? Просто!

КУТЯ З ПЕРЛОВКИ З ЖУРАВЛИНОЮ

● Час підготовки: 30 хвилин.
● Час приготування: 10 хвилин.
● Час на охолодження: 30 хвилин.
● Порції: 4.

Вам знадобиться:
- Перлова крупа – 250-300 г.
- Журавлина (сушена) – 50 г.
- Лимонний сік (половини лимона) – 0,5 шт.
- Мак – 50 г.
- Родзинки – 30 г.
- Волоські горіхи – 50 г.
- Мед – 1 ст. л.

Покроковий рецепт:

1. Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.

2. Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.

3. У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком.

4. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин.

САЛАТ ОЛІВ'Є З ГРИБАМИ

А без цього салату, мабуть, не обходиться жодне застілля! І в кожного кулінара є невеличкий секрет приготування олів’є. Клопотенко вже ділився різними рецептами цього салату, а цього року вирішив приготувати його із запеченими грибами.

«Вони надають салату дуже оригінального смаку, і якщо ви трохи втомилися від традиційних варіантів олів’є – це те, що вам потрібно», – запевнив він.

Як приготувати? Просто!

● Час підготовки: 30 хвилин.
● Час приготування: 15 хвилин.
● Порції: 4-6.

Вам знадобиться:
- Печериці – 250 г.
- Рослинна олія – 1 ст. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Духмяний перець – 3 горошини.
- Курка (2 курячих філе) – 400-500 г.
- Яйця (відварених на круто) – 4 шт.
- Зелений горошок (консервований) – 1 банка.
- Солоний огірок – 4 шт.
- Картопля (відварена у кожушках) – 3 шт.
- Морква відварна – 2 шт.
- Майонез домашній – 3 ст. л.
- Сіль та перець – за смаком.

Покроковий рецепт:

1. Розігрійте духовку до 180 градусів.

2. Печериці промийте і протріть паперовим рушником. Перекладіть у форму для запікання, полийте 1 ст. л. рослинної олії й посоліть за смаком.

3. Запікайте в розігрітій духовці протягом 20 хвилин.

4. Дістаньте з духовки і дайте охолонути до кімнатної температури.

5. Картоплю (3 шт.) відваріть до готовності в «кожушках» і очистіть. Наріжте середніми кубиками.

6. Дві моркви також відваріть до готовності, очистіть від шкірки й наріжте невеличкими кубиками – приблизно такого ж розміру, як і картопля.

7. Відваріть куряче філе в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і духмяного перцю протягом 25 хвилин після закипання.

8. Яйця (4 шт.) зваріть на круто, охолодіть у воді, очистіть і наріжте їх невеликими кубиками.

9. Готове куряче філе після охолодження наріжте невеликими кубиками, як і овочі.

10. Запечені печериці наріжте кубиками середнього розміру.

11. Солоні огірки (4 шт.) розріжте навпіл, а потім поріжте кубиками.

12. Поєднайте в мисці всі нарізані інгредієнти й додайте консервований горошок (знадобиться 1 банка).

13. Приготуйте майонез, використовуючи найпростіший і найсмачніший рецепт домашнього майонезу.

14. Заправте салат майонезом і ретельно перемішайте.

«Я рекомендую додавати невелику кількість соусу, щоб ви краще змогли відчути смак самого салату. Посоліть і поперчіть за смаком», – дав пораду Клопотенко.

КУРКА З ГАРБУЗОМ І ЦИБУЛЕЮ В ДУХОВЦІ

Запечена курка, напевно, найпопулярніша святкова страва – проста, смачна і досить не дорога.

Відомий кулінар пропонує не вигадувати щось особливе і приготувати курку з гарбузом і цибулею. «Як на мене – це ідеальний варіант, коли ви отримуєте одразу й основну страву, і гарнір», – переконаний він.

Як готувати? Просто!

● Час підготовки: 10 хвилин.
● Час приготування: 60 хвилин.
● Порції: 4-6.

Вам знадобиться:
- Курка – 1 шт.
- Гарбуз – 400 г.
- Цибуля червона – 300 г.
- Масло вершкове – 30 г.
- Сіль та перець – за смаком.

Покроковий рецепт:

1. Духовку розігрійте до 180 градусів.

2. Гарбуз і цибулю очистіть і поріжте великими шматочками. Викладіть у керамічну ємність для запікання, додайте трохи солі й перцю.

3. Зверху викладіть курку, натріть її сіллю й перцем, а потім змастіть розм'якшеним вершковим маслом.

4. Відправте курку в духовку на 60 хвилин.

5. Подавайте з гарніром із відвареної картоплі та запечених цибулі й гарбуза.

ЗАЛИВНЕ З ІНДИЧКИ

 «Холодець або заливне – ще одна святкова страва, популярність якої не поступається салату олів’є», – розповів Клопотенко.

Але принципова відмінність заливного і холодцю – в тому, що в холодець желатин не додають – він застигає завдяки желатину з кісток, а заливне – готують із використанням желатину. І саме цей варіант більше подобається зірковому кухарю, бо готується набагато швидше, а смак виходить нічим не гірший.

Він пропонує приготувати дуже просте заливне з індички із зеленим горошком. А в якості соусу використати не традиційний хрін, а соус із маринованого імбиру, гострого перцю і лимонного соку.

Як готувати? Просто!

● Час підготовки: 15 хвилин.
● Час приготування: 25 хвилин.
● Час на охолодження: 4 години.
● Порції: 2-4.

Вам знадобиться:
- Філе індички – 400-500 г.
- Морква – 1 шт.
- Заморожений горошок (зелений) – 100 г.
- Желатин – 15 г.
- Духмяний перець – 3 горошини.
- Перець чилі – 1/3 шт.
- Імбир (маринований) – 1 ст. л.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком.

Покроковий рецепт:

1. Філе індички (400-500 г) зачистіть від плівок і відваріть в 1 л. води протягом 25 хвилин з додаванням запашного перцю, моркви, лаврового листа і солі.

2. Желатин залийте невеликою кількістю води (близько 50 мл), щоб він набряк.

3. Готову індичку охолодіть, розберіть на волокна руками і викладіть у форму для заливного. Моркву поріжте на кружечки.

4. Додайте у форму з індичкою порізану моркву і заморожений зелений горошок (100 г).

5. Бульйон від варіння (близько 500-600 мл) процідіть через дрібне сито, підігрійте, якщо він охолов, і розпустіть у ньому желатин, добре перемішайте.

6. Вилийте бульйон у форму для заливного.

7. Відправте в холодильник мінімум на 4 години для застигання.

8. Заливне подавайте з соусом із подрібненого маринованого імбиру, перцю чилі та лимонного соку.

МАНДАРИНОВИЙ ЛИМОНАД З ІМБИРОМ

А компот? Та краще лимонад!

Лимонад з дитинства асоціюється зі святом – яскравий, смачний, насичений. Багато хто вважає, що це суто літній напій, але Євген Клопотенко вважає, що це не зовсім так і до різдвяного застілля пропонує нам чудовий рецепт мандаринового лимонаду з імбиром, смак якого неодмінно оцінять і діти, й дорослі.

Як приготувати? Просто!

● Час підготовки: 15 хвилин.
● Час приготування: 25 хвилин.
● Час на охолодження: 2-3 години.
● Порції: 2-4.

Вам знадобиться:

- 5 шт. мандарин.
- 3 см – корінь імбиру.
- 5 ст. л. цукру.
- 0,5 л води.
- 1,5 л мінеральної води (сильногазована столова вода).
- За бажанням – лід.
- За смаком – м'ята.

Покроковий рецепт:

1. Мандарини (5 шт.) очистіть і наріжте довільними шматочками. Перекладіть у сотейник.

2. Корінь імбиру (приблизно 3 см) очистіть від шкірки й наріжте слайсами. Додайте в сотейник до мандаринів.

3. Додайте в сотейник 5 ст. л. цукру і 0,5 л води. Варіть протягом 3-х хвилин і повністю охолодіть.

4. Розімніть суміш товкачиком, щоб смак лимонаду вийшов більш насиченим.

5. Процідіть сироп через дрібне сито.

6. Розкладіть сироп по ємностях, у яких будете подавати лимонад.

7. Додайте кружечки мандарина або апельсина для прикраси.

8. Додайте в кожну ємність по кілька листочків м'яти.

9. Розбавте сироп сильногазованою столовою водою.

10. При подачі охолодіть льодом.

Готувати просто! Смачного вам Різдва!

Любов Базів. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-