Підземна галерея на Хмельниччині пов’язана з Північною війною

Підземна галерея на Хмельниччині пов’язана з Північною війною

Укрінформ
Унікальна галерея ХVIII століття, яку археологи досліджували у Полонному на Хмельниччині, безпосередньо пов’язана з подіями Північної війни між Московією та Шведською імперією на початку 1700-их років.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів співробітник державного підприємства «Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАНУ Павло Нечитайло під час науково-практичної конференції «Історичні підземні споруди в урбаністичному просторі: досвід дослідження та використання», що проходила у Полонному.

«На момент, коли виходило більшість публікацій у ЗМІ, ми вважали, що об’єкт на вулиці Пушкіна, 6, є галереєю. Тоді достеменно не знали, з чим вона пов’язана, і щодо її використання мали тільки припущення. Під час другого етапу досліджень вдалося з’ясувати, що це унікальний об’єкт, який із незначними перебудовами дійшов до нашого часу. Тепер знаємо, що це єдиний комплекс підземних споруд, які стосуються Північної війни початку ХVIII століття, що архітектурно і археологічно доведено за всіма параметрами», - зауважив Нечитайло.

За його словами, другий етап досліджень показав, що галерея з’єднана з підвалами місцевих жителів, які вони тепер використовують для господарських потреб.

Археолог каже, що нині про розчищене підземелля можна говорити як про комплекс військових складів двох ярусів в оточенні оборонного муру, на який під час завершального етапу натрапили дослідники. Так підземна галерея використовувалася для зберігання продуктів, а підвали місцевих жителів мали інше призначення.

«Наша велика удача в тому, що все це ідеально накладається на старовинні плани міста, і такого ніхто не міг очікувати. Зараз зроблено перший крок для збереження пам’ятки – виготовлено її паспорт та акт технічного стану як нововиявленої, аби вона потрапила до державного реєстру. Такий прецедент підіймає проблему перед відкриттям ринку землі. Це тільки перша проблема, коли землю ще не почали продавати, а в нас є багато пам’яток на розпайованих ділянках, які взагалі не можуть бути продані, оскільки там знаходяться археологічні об’єкти», - додав Нечитайло.

Читайте також: В єгипетському саркофазі знайшли найдавніший варіант карти загробного світу

Як резюмував археолог, подібного типу підземних галерейних споруд на Хмельниччині небагато. Зокрема, йдеться про села Сокілець Дунаєвецького району та Зіньків Віньковецького району, а також місто Городок. Тепер до цього переліку потрапили і мурована з цегли галерея у Полонному.

Як повідомляв Укрінформ, у Полонному археологи виявили та розчистили дві підземні споруди – галерею на вулиці Пушкіна, 6 та побудований у 1820-х роках підвал на вулиці Говорун, 9.

Північна війна — війна між Московським царством та Шведською імперією у 1700–1721 рр. за панування на Балтиці, й в цілому — за домінування у Східній Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-