Міжнародний фестиваль “Марія” стартував у театрі Франка

Міжнародний фестиваль “Марія” стартував у театрі Франка

Укрінформ
У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка, на Камерній сцені ім.Сергія Данченка, 4 жовтня розпочався ХVІ Міжнародний театральний фестиваль “Марія”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Фестиваль “Марія” вже має свою, дуже гарну історію. Він надзвичайно цікавий і презентує нам досягнення світові. І він надзвичайно корисний для професійного зростання наших акторів. Таких фестивалів дійсно немає у світі. Він малобюджетний і безкоштовний”, - сказав на пресконференції, що передувала відкриттю фестивалю, генеральний директор — художній керівник театру Михайло Захаревич.

Він висловив сподівання, що цього року фестиваль буде кращий, ніж минулий, тому що він повсякчас демонструє рух уперед.

“Думаю, що ми побачимо досягнення не тільки нашого колективу, а й багатьох колективів, які тут представлять їхні знамениті актори, що приїхали до нас. Але оскільки цьогоріч 100-річчя театру Франка, ми презентуємо тим, хто приїжджає, найперше свої роботи. У нас не моновистави, а повноцінні вистави на Камерній сцені, і гості мають можливість ознайомитися з дуже оригінальними роботами. Їм це, сподіваюся, повинно бути цікаво”, - зазначив Захаревич.

Читайте також: Український «ГогольFest» потрапив у топ-5 фестивалів Європи

Ініціатор і художній керівник фестивалю “Марія”, народна артистка України Лариса Кадирова додала, що фестиваль — благодійний і на всі вистави для глядачів вхід вільний.

“У нас представлене не тільки театральне мистецтво, не тільки мистецтво слова — у нас мистецтво пластики, мистецтво емоцій, інтелектуальних емоцій! У нас обов’язково є презентації книжок — самих-самих! І обов’язково кожного року виставка “Марія Заньковецька”, а нині - 165 років від дня народження Заньковецької. Також ще кілька вражаючих виставок, зокрема присвячених 100-річчю нашого театру”, - розповіла Кадирова.

Головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський зазначив, що ідея однієї з виставок — це портрет естетики театру Франка, присвячений відомим художникам-сценографам. Умовно її розбито на три частини: 1920-30-ті роки, 1960-80-ті, а також нинішні молоді художники, які працюють із сучасними технологіями.

“Ми намагалися створити виставку так, щоб відчуття від неї було і європейське”, - підкреслив він.

Читайте також: Лялькові театри з десяти країн візьмуть участь у фестивалі “Інтерлялька-2019”

Глядачів запросили на вистави, які відбуватимуться щодня до 9 жовтня на Камерній сцені театру. Там впродовж фестивалю виступатимуть не тільки франківці, а й інші актори з різних міст України, зокрема з Києва, Львова, Коломиї, Херсона, Чернігова, Дніпра, Кривого Рогу, а також із Польщі, Білорусі, Німеччини.

Також запросили відвідати науково-мистецьку конференцію (7 жовтня, о 10:00) та круглий стіл (9 жовтня, о 14.00), що присвячені 100-річчю театру Франка та 165-ій річниці від дня народження М.Заньковецької.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-