NASA розслідує перший злочин у космосі - ЗМІ

NASA розслідує перший злочин у космосі - ЗМІ

Укрінформ
Колишня партнерка астронавтки Енн Макклейн подала на неї скаргу, і тепер NASA розслідує ситуацію, що може виявитися першим випадком скоєння злочину в космосі.

Про це пише ВВС Україна з посиланням на New York Times.

"NASA розслідує заяву про те, що астронавтка Енн Макклейн отримала доступ з Міжнародної космічної станції до банківського рахунку своєї колишньої партнерки", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, колишня партнерка астронавтки Саммер Ворден подала скаргу до Федеральної торгової комісії США.

Сама Макклейн підтверджує, що заходила до облікового запису з МКС, але заперечує будь-які правопорушення.

Через адвоката космонавтка розповіла журналістам, що вона лише пересвідчилась у тому, що фінанси родини були в порядку: вистачало грошей для оплати рахунків і догляду за сином Саммер Ворден, якого вони до розлучення виховували разом.

Енн Макклейн і Саммер Ворден, офіцер розвідки ВПС, одружилися 2014 року, а в 2018-му Ворден подала на розлучення.

Макклейн закінчила престижну військову академію у Вест-Пойнті, брала участь у бойових діях в Іраку і має бойові вильоти тривалістю понад 800 годин. Пройшла спеціальну підготовку як пілот-випробувач, 2013 року її обрали для роботи в NASA.

Вона провела шість місяців на борту МКС і мала брати участь у першій в історії жіночій космічній місії. Але в останню хвилину політ скасували через відсутність необхідного скафандра.

Згідно з юридичними домовленостями, узгодженими п'ятьма державами, що володіють космічною станцією - США, Росією, Європою, Японією і Канадою, люди і майно в космосі є частиною національного законодавства. При цьому Європу вважають єдиною державою в рамках космічного права.

Читайте також: NASA назвала причину невдалої стиковки російського "Союзу" з МКС

Будь-яка європейська держава може поширити дію своїх національних законів і норм на європейське обладнання та персонал у космосі.

Космічне право також містить положення про екстрадицію на Землю, якщо одна країна захоче притягнути до відповідальності громадянина іншої країни за провину в космосі.

Водночас у NASA журналістам повідомили, що їм невідомо про будь-які злочини, вчинені на космічній станції.

Фото: Maxim Babenko for The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-